Centrul Cultural Intercomunitar din Botoşani a gazduit, duminică, o activitate culturala deosebita organizată de directorul acestuia, Gustav Finkel. Mai exact, este vorba despre o renunine sub semnul confluenţei artelor a reprezentanţilor diferitelor etnii ce conlocuiesc în Botoşani, începând fireşte prin reprezentarea culturală a populaţiei majoritare.
Acest rol i-a fost atribuit scriitoarei Lucia Olaru Nenati care, după introducerea făcută în deschiderea manifestării de către profesoara Beatrisa Finkel, a relevat semnificaţia simbolică deosebită a unei asemenea întruniri, mai ales în această perioadă aflată sub semnul armoniei sărbătorilor hibernale, într-un oraş în care cultura şi viaţa socială a constituit de-a lungul timpului rodul colaborării diferitelor etnii, dând ca exemplu iniţiativa înfiinţării Teatrului „Mihai Eminescu”, recent aniversată, la care au contribuit, alături de români, şi un număr de armeni instruiţi. In continuare, poeta a recitat din poezia proprie şi a prezentat o piesă muzicală de pe CD-ul său Poezia colindelor noastre.
Fostul primar Florin Egner, reprezentând comunitatea armeană, a dezvoltat argumentele privitoare la contribuţia armenilor la viaţa socială şi culturală a oraşului, apoi Andrei Paramanov, reprezentând comunitatea ruşilor lipoveni, a relevat particularităţile acestei etnii de-a lungul timpului, regretând, de pildă, scăderea actuală a consumului de legume proaspete furnizate de-a lungul vremii de aceştia, în favoarea importurilor. Jupiter Borcoi şi-a prezentat activitatea editorială dedicată culturalizării romilor, respectiv cărţile sale pentru copii cuprinzând legende şi poveşti inspirate din tradiţiile romilor, după care doi talenţi copii romi care au fost prezentaţi de preşedintele comunitatii romilor Gheorghe Borcoi au interpetat câteva melodii în aplauzele publicului. Pictorul prof. Victor Foca şi-a prezentat propria sa expoziţie de tablouri care a fost vernisată nu de mult în aceeaşi locaţie, dar şi o carte semnată de Dan Cristescu. Aceste prime elemente de program au deschis calea a numeroase intervenţii din partea altor participanţi care au recitat, au intervenit cu propuneri sau diverse opinii, demonstrând că există interes pentru asemenea dezbateri, precum: ing. Ovidiu Chelaru, prof. Petruţ Părvescu, ing. Filip Militeanu, ing. D.M.Gaftoneanu, etnograf Steliana Băltuţă, Laurenţiu Maftei, ing. Simon Glasberg, Viorica Hrustovici ş.a.
Prin diversitatea dar şi prin consistenţa intervenţiilor, acţiunea a constituit o reuşită a comunităţii evreieşti din Botoşani, iniţiatoarea acestei reuniuni.
One thought on “Centrul Cultural Intercomunitar a reunit artele si etniile botosanene”