Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei pentru a fi plătite restanţele salariale câştigate de profesori în instanţă. Iuliana Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani, a declarat că în mai multe judeţe ale ţării au fost probleme în ceea ce priveşte plata acestor drepturi din cauza banilor insuficienţi, însă, aceasta ele au fost rezolvate în urma demersurilor făcute de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” la nivel central.
„La compartimentul financiar al Ministerului Educaţiei s-au purtat discuţii contradictorii vizavi de care hotărâri se plătesc, susţinându-se că numai cele irevocabile, ceea ce nu este corect. Se plătesc hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii, cele care apar la prima instanţă. Acele ştampile pentru legalizare nu sunt necesare„, a menţionat Iuliana Nacu.
Angajaţii din învăţământ care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă vor primi banii în tranşe, până în 2016. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel: in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu. În al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, urmând ca in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie sa se plateste 25% din valoarea titlului executoriu. De asemenea, in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, iar in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.