Sindicatele din învăţământ contestă Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, care interzice sancţionarea elevilor prin scoaterea de la ore şi trimiterea la colţ. Federaţia Sindicatelor din învăţământ „Spiru Haret” a sesizat Ministerul Educaţiei cu privire la unele articole prevăzute în lege, care îi pune la zid pe profesori. Iuliana Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, a declarat că prin promovarea acestei legi, cadrele didactice sunt puse pe aceeaşi treaptă cu un şofer indisciplinat în trafic. Ea mai spune că în urma acestei legi au apărut la nivel naţional ameninţări cu reclamaţii din partea elevilor la adresa profesorilor.
„În lege se spune că, copilul trebuie tratat cu respect de către tot personalul din şcoli şi că acesta poate să conteste evaluarea şi modul de evaluare. Există multe articole care nu ne fac foarte multă cinste. Mai mult de atât, oricare act reclamat de un copil intră la contravenţii, nu mai este răspundere disciplinară, ci contravenţie, cu amendă de la 1500 la 2500 lei, cu constatare de către ofiţeri şi agenţi de poliţie, cu referate, fără însă a se preciza ce înseamnă acel respect faţă de copil, care modalităţi de evaluare le poate contesta„, a spus Iuliana Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.
Dascălii consideră că în mod abuziv în lege se face referire şi la procesul instructiv-educativ şi că ceea ce este stipulat nu corespunde cu Statutul cadrului didactic. Sindicatele din învăţământ au cerut oficialilor din Ministerul Educaţiei să se pună în discuţie, la începutul lunii ianuarie, statutul.
Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colţ, insultele şi jignirile sunt interzie prin lege în mediul şcolar, profesorii, dar şi personalul administrativ şi auxiliar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei pentru tratament degradant în şcoală.