"Monitorul de Botoşani" a realizat săptămina trecută un sondaj de opinie care să reliefeze preferinţele politice ale botoşănenilor şi nu numai. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion reprezentativ pentru municipiul Botoşani şi are o eroare de +/- 4%.
Potrivit acestui sondaj, botoşănenii au păreri impărţite referitor la activitatea actualului primar. Astfel, aproape o treime (32,9%) se declară mulţumiţi de cele făcute pentru oraş de Cătălin Mugurel Flutur in cei aproape patru ani de mandat. O proporţie aproximativ egală (32,4%) susţine că acesta nu s-a ridicat la aşteptările lor, in timp ce 27,5% au specificat că nu sunt nici mulţumiţi, dar nici nemulţumiţi. 7,2% dintre concetăţeni au declarat că nu se pot pronunţa asupra activităţii primarului. Cu toate acestea, doar un sfert dintre alegători (25,1%) susţin că primarul Flutur şi-a respectat promisiunile din campania electorală trecută. 44% dintre botoşăneni cred că au fost minţiţi acum patru ani, in timp ce 30,9% au declarat că nu pot aprecia dacă primarul a realizat sau nu ceea ce a promis.
In ciuda acestei situaţii, Cătălin Mugurel Flutur conduce detaşat in fruntea posibililor candidaţi pentru Primăria Botoşani. Astfel, 34,8% dintre persoanele cu drept de vot au declarat că vor merge să voteze pentru el la alegerile locale din această primăvară. Actualul primar este urmat, la mare distanţă, in topul preferinţelor de fostul edil, Florin Egner cu 13,5%, şi de candidatul desemnat de PSD la funcţia de primar al municipiului Botoşani, fostul prefect Costică Macaleţi (11,6%). Pe locul patru, cu 7,2 procente, se situează actualul prefect al judeţului, Gheorghe Sorescu. Acesta este creditat ca avind cele mai mari şanse de a candida pentru funcţia de primar din partea partidului de guvernămint, PNL. Alţi posibili candidaţi au intrunit procente mult sub eroarea de eşantionare. De remarcat este faptul că 14 procente dintre botoşănenii chestionaţi in cadrul cercetării nu sunt hotăriţi pe cine vor vota, in timp ce unul din cinci botoşăneni a susţinut cu tărie că nu va mai merge la vot.
Social-democraţii conduc in preferinţele electoratului
PSD este partidul care se detaşează net in preferinţele botoşănenilor. Astfel, 28% din cei interogaţi au declarat că işi vor da votul pentru social-democraţi. PSD este urmat de PNL cu 22,7% şi de PD-L cu 18,4 procente. Celelate partide prezente pe eşicherul politic botoşănean nu ating pragul electoral PNG (3,4%), PRM (2,9%) şi PC (1,8%), confirmind astfel că rezultatele de la alegerile europene nu au fost o simplă intimplare. 4,8% dintre botoşăneni nu şi-au declinat opţiunea, in timp ce 18,4% sunt decişi să nu meargă la vot.
Interesant este faptul că primarul Flutur nu este perceput de botoşăneni ca fiind candidatul PD-L. El este susţinut de 26,4% dintre cei care susţin că vor vota cu PSD şi de 26,4% din electoratul PNL. Doar 33,2% din cei care s-au decalarat pro PD-L au afirmat că-l vor vota la funcţia de primar pe Cătălin Flutur. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Florin Simion Egner şi Costică Macaleţi. In cazul primului, 60,6% din cei care au declarat că vor vota PSD au spus că-l vor susţine. El ar aduna şi 17,9 procente de la liberali şi 10,7% de la democrat-liberali. Costică Macaleţi este susţinut de 45,8% din social-democraţi, de 16,7% din cei care au spus că vor vota cu PD-L şi de acelaşi procent din susţinătorii liberalilor. De asemenea el atrage şi 12,5% voturile susţinătorilor PRM la Consiliul Local.
Dacă va fi introdus votul uninominal pentru şefia Consiliului Judeţean (CJ) favorit cert este social-democratul Constantin Conţac. In acest moment el ar aduna 30% din voturile botoşănenilor. Actualul preşedinte al CJ i-a surclasat net pe posibilii săi contracandidaţi. Astfel, vicepreşedintele CJ, Dorin Ciuştea se află pe poziţia a doua cu 9,5 procente, urmat la distanţă mică de Liviu Cimpanu cu 9,2% şi de Rodica Huţuleac şi Mihai Ţibuleac cu 5,8%. Alţi candidaţi au obţinut sub valoarea erorii de eşantionare. 18,4% dintre botoşăneni sunt indecişi cu cine să voteze şi tot atiţia nu vor merge la vot.
Străzile şi ciinii, principalele probleme ale municipiului
Sondajul de opinie realizat săptămina trecută a mai scos in evidenţă faptul că "străzile şi trotuarele" sunt cea mai mare problemă cu care se confruntă botoşănenii. Astfel, 40,6% dintre cei intervievaţi au declarat că acestea ar trebui să fie principala preocupare a viitorului primar. Alte două probleme subliniate de locuitorii municipiului sunt "ciinii vagabonzi" (16,5%) şi "curăţenia oraşului" (15,5%) Botoşănenii sunt nemulţumiţi şi de locurile puţine de parcare existente in oraş (12,3%), dar şi de incălzirea centralizată (7,2%).
Alte probleme identificate de electoratul local sunt: numărul mic de locuinţe pentru tineri, iluminatul public, izolarea oraşului, asociaţiile de locatari, siguranţa cetăţeanului şi lipsa zonelor de agrement şi a spaţiilor verzi.
Votul uninominal dorit de botoşăneni
Botoşănenii acordă o importanţă relativă votului. Astfel, potrivit datelor sondajului, doar 49,8% dintre botoşăneni susţin că votul lor are o importanţă mare şi foarte mare. Unul din cinci (20,2%) botoşăneni susţin că votul are o importanţă nici mare, dar nici mică, in timp ce 30% susţin că votul lor contează prea puţin sau chiar deloc in viaţa urbei. Cu toate acestea 59,4% dintre cei chestionaţi afirmă că vor merge la vot la locale, in timp ce restul de 40,6% ori nu merg la vot (18,4%), ori sunt indecişi dacă vor face acest lucru (22,2%).
Acest lucru ar putea fi explicat şi prin prisma sistemului de vot folosit in Romania, votul pe listă. 74,4% dintre cei intervievaţi in cadrul cercetării realizate de "Monitorul de Botoşani" susţin introducerea sistemului de vot uninominal, in timp ce doar 6,8% sunt pentru actualul sistem de vot pe listă. Restul de 18,8% cred că tipul sistemul de vot nu are prea mare importanţă.