Discursurile autorităţilor locale nu au mai fost presărate, anul acesta, cu atacuri politice. Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a vorbit în discursul său doar de semnificaţia Zilei naţionale.
„Este ziua în care s-a creat statul naţional unitar român. Ne-am conservat indiferent de vremuri sufletul naţional. Astăzi, 1 Decembrie, este ziua în care fiecare cetăţean trebuie să se simtă mândru de numele de român, să cinstească memoria celor care au luptat. Ca români trebuie să recunoaştem importanţa actului din 1918 şi avem obligaţia de a păstra unit poporul român. Prin funcţiile publice pe care le deţinem, avem obligaţia de a-i face pe semenii noştri să fie din nou mândri de ceea ce sunt, avem obligaţia de a le implementa sentimentul de patriotism în sufletul românilor”, a spus preşedintele Florin Ţurcanu.
La rândul său, prefectul Costică Macaleţi a spus:
„Se împlinesc 95 de ani de când cei culţi l-au numit cel mai frumos an din istoria României. Anul în care Basarabia a reuşit să-şi redobândească independenţa, apoi să hotărască democratic unirea cu România şi anul în care s-a produs independenţa Bucovinei faţă de Imperiul austro-ungar, luându-se tot democratic decizia alipirii la ţara mamă. 1 Decembrie 1918 a reprezentat punctul final al acestui proces foarte dificil de formare a statului român…Ceea ce s-a întâmplat atunci este şi acum un exemplu, că românii îşi iubesc ţara, că politicienii acestui neam, indiferent de doctrine, pot lăsa divergenţele deoparte şi se pot bucura pentru realizarea unui scop naţional capital„, a spus prefectul Costică Macaleţi.
Şi primarul Ovidiu Portariuc s-a limitat la a vorbi doar de semnificaţia Zilei Naţionale.
„Sărbătorim astăzi, aici, la Botoşani, în inima oraşului, lângă monumentul ridicat în cinstea eroilor botoşăneni din Primul Război Mondial, Ziua Naţională a României. Gândurile noastre, se întorc, cu 95 de ani în urmă, când, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, în faţa a peste 100 000 de mii de oameni, era proclamată unirea Transilvaniei cu Ţara, fapt ce consemna făurirea statului român unitar. Această epocală realizare, încununând dorinţa de secole a românilor de a se vedea împreună între aceleaşi graniţe, a fost obţinută în urma unor uriaşe eforturi militare, politice şi diplomatice, în care întreaga naţiune a acţionat, cu vigoare şi nestrămutată credinţă în victorie, în aceeaşi direcţie, fără altă ţintă, decât deplina unitate naţională. (…) România Mare nu este opera nici unui scriitor, nici unui om politic, nici unui partid şi nici unui guvern. Ea este opera naţiunii române, realizată într-un moment astral, printr-un uriaş efort colectiv, potenţat de afirmarea plenară a conştiinţei naţionale, controlat de fruntaşii politici şi călăuzit cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. (…) Cu gândul la 1 Decembrie 1918, trebuie, ca dincolo de recunoştinţa ce o datorăm făuritorilor statului naţional unitar, să ne angajăm să ducem mai departe visele acestora, să facem din România o ţară prosperă, egală pentru toţi cetăţenii ei, demnă şi puternică între naţiunile lumii. Sunt convins că noi, botoşănenii, asemeni tuturor românilor, vom face tot ceea ce ne va sta în putere pentru împlinirea acestei datorii„, a spus Portariuc.