Medicii botoşăneni sunt sceptici în privinţa îmbunătăţirii sistemului sanitar prin măsurile anunţată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit medicilor de la Urgenţe, dacă sistemul va fi supradimensionat din punct de vedere al plăţilor pentru medicul de familie şi subdimensionat din punct de vedere al asigurării urgenţelor, atunci vor apărea multe probleme.
„Nu poţi să faci asistenţă medicală în urgenţă de tip ambulator, să dai consultaţii noaptea la 80-100 de pacienţi, timp în care la cabinetele de medicină generală, medicină de familie şi cabinete ambulator sunt doi-trei pacienţi pe zi„, a spus medicul Gheorghe Apetroaie, de la Unitatea de Primire Urgenţă.
Acesta consideră că o creşterea procentului alocat medicilor de familie de la 5% cât este în prezent la 9% ar însemna mai puţini bani pentru spitale. Apetroaie este sceptic şi la măsura privind introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
„Cele patru procente trebuiesc luate de undeva. De unde le vor lua, cine va suferi: unităţile spitaliceşti, unităţile cu paturi. La ora actuală încă nu se ştie populaţia României şi se vorbeşte de un pachet de bază. Acest pachet de bază trebuie evaluat, cât costă şi dacă supradimensionăm efectuarea unei infecţii intramusculare care costă uneori mai mult decât o operaţie vizavi de sistemul de evaluare a procedurilor din spitale, ne dăm seama că deocamdată vorbim poveşti şi nu de evenimente concrete. Vorbim de pachetul de bază, dar noi la ora actuală nu avem încă stabilit minimum necesar la nivelul cabinetului de medicină de familie, cel puţin la nivel de urgenţă„, a adăugat Apetroaie.
One thought on “Reforma din sitemul sanitar, criticată de medicii botoşăneni”