Zeci de elevi ajung în situaţia de a-şi deforma coloana vertebrala de la kilogramele de manuale şi caiete pe care sunt nevoiţi să le care zilnic. Medicii spun că un copil nu ar trebui să care mai mult de 10% din greutatea lui, însă, din exces de zel, unii dascăli solicita imperativ copiilor să aibă la ei manuale pentru toate disciplinele pe care le studiază în zilele respective. Ei atrag atenţia că tot mai mulți copii, cu vârste până în 18 ani, au probleme la coloana vertebrală.
Medicul Constantin Tudorache, de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, susţine că una dintre cauzele pentru care copiii ajung să aibă astfel de probleme o reprezintă ghiozdanele mult prea grele pe care trebuie să le care în fiecare zi în spate, însă şi poziţia incorectă la calculator. Medicii pediatri susţin că cele mai mari probleme cu coloana le au fetiţele şi atrag atenţia că dacă problemele la coloană nu sunt vindecate până la vârsta de 18 ani, după această vârstă este aproape imposibil de a se mai face ceva.
“Nu trebuie uitat că fără supraveghere ele pot devia, pot lăsa complicaţii. Copiii în cursul creşterii ar trebui supravegheaţi pe lângă medicul de familie şi de ortoped şi de recuperaţionist. Cea mai mare suferinţă a mea: deposturările de coloană, scoliozele, cifozele. Este vorba de ghiozdanele copiilor care sunt agresive. Eu recomand să poarte rucsac cu ambele bretele, pe ambii umeri, nu pe un singur umăr cum poartă domnişoarele, iar unde este posibil să poarte trolerul. Am văzut copiii prin oraș cu troler. Din păcate este dureros să spun că numărul de scolioze faţă de anii trecuţi s-a dublat. Cam nouă cazuri din zece sunt fetiţe„, a declarat medicul Constantin Tudorache.
One thought on “Elevi cocoşaţi de ghiozdane. Medicul Tudorache: Numărul de scolioze faţă de anii trecuţi s-a dublat”