Asociația CulturEst a lansat, joi, proiectul de înființare a “Muzeului vieții cotidiene în comunism” la Botoșani. Scriitorii Dan Lungu și Constantin Iftime au propus Primăriei din Botoșani, la începutul acestui an, demararea unui proiect de înființare a “Muzeului vieții cotidiene în comunism”. Muzeul are la bază o viziune nouă de reconstrucţie colectivă a memoriei şi de cunoaștere a istoriei comunismului prin focalizarea faptului mărunt, a lucrurilor cotidiene, a vieţii de zi cu zi, prin contribuţia întregii comunităţi. Consiliul local al Primăriei Botoşani a hotărât asocierea Primăriei cu Asociația culturală CulturEst, în vederea înființării acest muzeu.
Asociația CulturEst, din care fac parte Dan Lungu și Constantin Iftime, care va gestiona acest muzeu, împreună cu reprezentanți ai Primăriei, au stabilit între timp sediul Muzeului: o hală din incinta fostului CET-Botoșani. Construcția, o hală tipică industriei din anii de glorie ai comunismului.
Asociaţia CulturEst a iniţiat o serie de parteneriate, Muzeul comunismului din Berlin si DDR Museum, care şi-au anunțat disponibilitatea de a sprijini această idee, precum şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București sau Muzeul Literaturii Române din Iaşi.
„Proiectul este foarte serios, si daca va fi unul serios, putem face cel mai mare muzeu al lumii. Este singurul muzeu de acest tip din Romania. Botosaniul va intra pe harta marilor muzee a lumii, pentru ca vor veni oaspeti la Botosani pentru acest muzeu”. a spus Constantin Iftime.
„Este un muzeu construit in mod colectiv si asta mi se pare foarte important. Construind un muzeu in mod colectiv, construim in mod colectiv o memorie. O vad ca o mare oportunitate pentru Botosani de a castiga imagine si nu numai imagine la nivel national„, a spus scriitorul Dan Lungu, care va fi director al muzeului.
La lansare a participat primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Catalina Lupascu, directorul Directiei de Cultura, Danut Hutu, directorul Muzeului Judetean, Lucica Parvan, directorul Bibliotecii Judetene, Cornelia Viziteu, directorul Memorialului Ipotesti, Miluta Jijie, directorul Centrului de Creatie, Aurel Melniciuc, fostul primar Florin Egner, muzeograful Gheorghe Median.
Scriitorul Dan Lungu a adus de acasa pentru a pune la muzeu o sticla de ulei din comunism, una de sifon, scobitori din acea perioada, o sticla de Cico, sticla de Pepsi Cola, servetele, baterii, embleme scolare, discuri de pick-up.
One thought on “Proiectul de înfiinţare a Muzeului vieţii cotidiene în comunism, lansat oficial”