Botoşăneancă arestată preventiv, în dosarul indivizilor care au furat 500.000 de euro din conturile a sute de italieni

infractor retinut de politieDintre cele 38 de persoane audiate în cursul zilei de marţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, în dosarul fraudelor informatice cu prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, bani furaţi din conturile clienţilor unei bănci din Italia, 14 suspecţi au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Din lotul de indivizi reţinuţi, unul singur este din judeţul Suceava, fiind vorba de Mugurel Constantin Vichiuc (27 de ani), din municipiul Rădăuţi, arestat preventiv în vara anului trecut, într-un alt dosar al DIICOT, în care sunt investigate infracţiuni similare celor care fac obiectului prezentului dosar.

Ieri, în jurul prânzului, toţi cei 14 suspecţi au fost duşi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

La ora 17:50, judecătorii Tribunalului Suceava au decis: toţi cei 14 inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă pentru cel puţin 29 de zile.

Pe lângă rădăuţeanul Vichiuc, lista celor care au ajuns după gratii cuprinde următoarele nume: Paul Valentin Drăgoi (19 de ani), Sorin Costel Aldea (20 de ani),  Cosmin Dumitru Bulău (20 de ani), Ionel Alexandru Lazăr (20 de ani), Iulian Dan Rădoi (23 de ani), Ionuţ Bălan (29 de ani) şi Paulo Dascălu (19 de ani), toţi din judeţul Bacău, precum şi Bogdan Ionel Floricel (27 de ani), din Băileşti – Dolj, Gabriela Ciobanu (23 de ani), din municipiul Galaţi, Ionuţ Hulpuş (23 de ani), din municipiul Sibiu, Mihai Sorin Tofan (22 de ani), din municipiul Constanţa, Răzvan Alin Miulescu (24 de ani), din municipiul Craiova, şi Brânduşa Nicoleta Ignat (21 de ani), din comuna botoşăneană Hudeşti (aceasta din urmă arestată preventiv în acelaşi dosar în care a fost arestat şi rădăuţeanul Vichiuc).

 

Procurorii vor mandate europene de arestare pe numele altor şase suspecţi

Procurorii DIICOT au cerut mandate de arestare în lipsă şi pe numele altor şase suspecţi în acest caz, pentru a putea emite mandate europene de arestare preventivă şi a-i da în urmărire internaţională.

Aceştia din urmă sunt Alin Vacariu (20 de ani), din municipiul Rădăuţi, Claudiu Ignat (33 de ani), Viorel Lungu (30 de ani) şi Dumitru Sebastian Fecioru (35 de ani), toţi trei din judeţul Botoşani, Florin Cosmin Mangu (20 de ani), din municipiul Constanţa, şi Alina Iuliana Anea (33 de ani), din Târgovişte.

Alţi nouă indivizi au primit ordonanţe de a nu părăsi localităţile de domiciliu pe perioada cercetărilor.

 

37 de percheziţii în opt judeţe. Un autocar de suspecţi aduşi la audieri la Suceava

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, în acest dosar s-a început urmărirea penală faţă de 36 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani, cetăţeni români, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire sau punere la dispoziţie sub orice formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Marţi dimineaţă, sub conducerea procurorilor DIICOT Suceava, ofiţeri investigatori din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au desfăşurat nu mai puţin de 37 de percheziţii domiciliare pe raza a opt judeţe: Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Dolj, Sibiu, Dâmboviţa şi Galaţi.

Reţeaua era monitorizată de structurile de combatere a crimei organizate de anul trecut, timp în care anchetatorii au strâns suficiente probe pentru a-i pune sub acuzare pe cei 36 de învinuiţi. Aceştia, arată anchetatorii, au acţionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.

„Suspecţii ar fi fraudat, în special, clienţii unei bănci italiene (Poste Italiane Spa), prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul unui sistem internaţional de transfer de bani, pentru obţinerea de beneficii financiare substanţiale.Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite agenţii de pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.

 

Rădăuţeanul Vichiuc, cercetat într-un dosar similar, în care prejudiciul este de 1.000.000 de euro

Unul dintre indivizii care au primit ieri după-amiază mandate de arestare preventivă, Mugurel Constantin Vichiuc (27 de ani), din municipiul Rădăuţi, a mai fost încătuşat în urmă cu aproximativ o lună, după ce a fost dat în urmărire internaţională, tot la cererea procurorilor DIICOT Suceava, într-un dosar similar de fraude informatice la aceeaşi bancă din Italia, dosar în care prejudiciul era însă de 1.000.000 de euro.

Arestat în lipsă, Vichiuc a fost prins pe teritoriul Angliei şi extrădat luna trecută în România.

În vara anului trecut au fost arestaţi 12 tineri în acest dosar, iar procurorii au cerut mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele altor 13. Printre aceştia din urmă se număra şi Mugurel Constantin Vichiuc. Acesta, susţin anchetatorii, ar fi racolat un tânăr în vârstă de 19 ani, Florin Cosmin Mangu, din Constanţa, elev al unui colegiu din Anglia (Barking & Dagenham), tânăr care se ocupa cu realizarea de site-uri (pagini web). Adus de Vichiuc în Anglia şi plătit cu mii de euro, Mangu (arestat în lotul celor 12) crea programe informatice pentru ca membrii grupării infracţionale să obţină datele informatice care îi ajutau ulterior la fraudarea conturilor băncii italiene.

„Odată ajuns la el, mi-a dezvăluit că de fapt urma să construiesc pagini scam, copii ale site-ului băncii Poste Italiane SPA, pe care acesta să le folosească în activităţi de phishing, respectiv obţinerea în mod fraudulos a datelor privind cardurile bancare şi a datelor ce asigurau accesul la contul bancar online al clienţilor acestei bănci, lucru pe care eu l-am făcut fiind constrâns de acesta”, a declarat la audierile de la DIICOT Suceava Florin Cosmin Mangu.

Tânărul de 19 ani a fost trimis, forţat spune el în declaraţie, să facă şi retrageri frauduloase de pe mai multe carduri pe care i le dădea Mugurel Constantin Vichiuc. Rădăuţeanul l-a recompensat cu 5.000 de lire sterline.

Sursa: Monitorul de Suceava

One thought on “Botoşăneancă arestată preventiv, în dosarul indivizilor care au furat 500.000 de euro din conturile a sute de italieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *