Reprezentanţii Fundației Mișcarea Populară Botoşani acuză că în judeţ sunt încă multe școli în care nici acum catedrele nu sunt ocupate, mișcarea personalului didactic fiind încă în desfășurare. Potrivit acestora, Guvernul a alocat de patru ori mai puțini bani pentru renovări de școli decât în perioada de criză 2010-2012.
„Nu toate școlile și clasele au orarul pregătit. Copiii care au dreptul la rechizite gratuite nu le-au primit din prima zi de școală. Părinții sunt puși pe drumuri pentru a veni cu teancuri de adeverințe pentru ca elevii care au acest drept să primească rechizite”, se menţionează într-un comunicat de presă.
Ei mai acuză că sumele pentru naveta copiilor au fost drastic reduse și în multe cazuri banii nici nu au fost transmiși familiilor, de aceea în acest an există, spun ei, minimum istoric la numărul de copii înscriși în clasa a IX-a de liceu.
„Sunt multe cazuri în județ în care primăriile nu au alocat bani pentru naveta profesorilor. Foarte multe clase, mai ales clasa pregătitoare și clasa I sunt supraaglomerate. Guvernul Ponta a modificat legea și permite mai mult de 25 de copii pe clasă (în anul școlar 2012-2013 media în urban era de 24 de copii pe clasă, iar acum este de 25 de copii pe clasă). Învățătoarele și cadrele didactice de calitate nu au primit toate posturi pe măsura calificării lor, ci au primit posturi pilele și clientela politică”, se mai spune în comunicat.
Fundația Mișcarea Populară face acum un pas către părinți, către elevi, pentru a suplini lipsurile guvernanților. Prima acțiune a Fundației Mișcarea Populară este o campanie de informare a părinților copiilor de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a referitoare la testările pe care copiii le vor parcurge în premieră în acest an.
„În urma unor grupuri de lucru organizate cu părinți am selectat întrebările pe care ei și le pun și grupul nostru de experți a răspuns acestor întrebări. Educația nu are culoare politică, de aceea vrem ca toți părinții României să beneficieze de expertiza noastră, de aceea vom distribui pe e-mail, dar și scris, pliante pentru părinți, copii și bunici, astfel încât aceste evaluări, introduse prin Legea educației, să-și atingă scopul”, se mai spune într-un comunicat semnat de Mara Sandu, coordonatorul fundaţiei la Botoşani.