Salariu de demnitar la Agentia de Plati

Functionarii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) se bucura de un surplus de 75% la salariu. Aceasta deoarece, incepand cu 1 ianuarie, institutia se ocupa cu derularea fondurilor europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura, UE sperand prin aceasta o motivatie superioara a functionarilor. In aceste conditii, Ovidiu Epuras, directorul APIA, are un salariu lunar brut de 64 de milioane de lei, dublu fata de majoritatea directorilor bugetari. Ca o comparatie, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, declara la Botosani ca are un salariu de 67 de milioane de lei. "Eu as avea mai multe motivatii pentru acest supliment. Primele sunt volumul mare si importanta sociala a muncii. Urmeaza acela ca printr-un salariu mai mare se diminueaza tentatia de frauda. Uniunea Europeana trebuie sa aiba siguranta ca isi atinge obiectivele si banii ajung la cei carora li se cuvin", a precizat Ovidiu Epuras, directorul APIA.
Spre deosebire de Ovidiu Epuras, directorul Directiei Muncii si Protectiei Sociale, Sebastian Tocariu, are un salariu de baza de 17,42 de milioane de lei, la care se adauga sporul de conducere de 50% si sporul de vechime de 5%. Salariul brut ajunge la 27 de milioane de lei. Inspectorul sef de la Inspectia Muncii, Silvia Pasat, declara un salariu brut de 37 de milioane de lei. Iulia Cocris, directorul Agentiei de Somaj, cu grad de consilier expert grad I, are un salariu de baza de 18,60 milioane de lei. La acestia se adauga un salariu de merit de 15%, indemnizatia de conducere de 50% si un spor de vechime de 25 %. Salariul brut lunar ajunge la 35 de milioane de lei.

Ineficienta APIA poate duce la activarea clauzei de salvgardare

APIA este institutia care a avut cele mai mari probleme in acest an, din cauza ineficientei functionarilor agricultorii romani riscand sa piarda subventii de 100 de milioane de euro. Comisia Europeana ameninta Romania cu activarea clauzei de salvgardare tocmai pentru ineficienta APIA. Cele mai grave probleme sunt ca nu a reusit ca softul de inregistrare a fermierilor sa fie functional, in consecinta nu exista o baza de date clara a fermierilor care au dreptul la subventii. In plus, verificarile in teren pentru inregistrarea pamantului fermierilor a mers foarte greu, iar in unele judete nu s-au finalizat, desi termenul initial a expirat pe 1 octombrie. Romania a cerut prelungirea acestuia pana la 31 octombrie si apoi pana la 16 decembrie