Viitoarele mămici vor avea parte de condiţii de spitalizare ultramoderne la Maternitatea Botoşani. Miercuri, o comisie de la Ministerul Sănătăţii a predat Spitalului Judeţean saloanele modernizate de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie. Lucrările de reabilitare de la Maternitate au fost realizate de firma Victor Construct, cu fonduri de la Banca Mondială.
Condiţiile de care vor beneficia pacientele sunt de nivel european. Sălile de operaţii sunt prevăzute cu camere de luat vederi şi aparatură medicală de ultimă generaţie. De asemenea, saloanele sunt supravegheate video. În fiecare salon există un sistem care arată timpul de reacţie a personalului medical în momentul în care este apelat de pacient. Saloanele sunt prevăzute cu băi proprii şi sunt cu unul sau două paturi.
„Pacientele, dacă au o urgenţă, apasă butonul de apelare şi intervine personalul. Totul se monitorizează, din momentul în care pacienta apasă butonul şi până în momentul în care intervine asistentul. Timpul se stochează timp de o lună de zile pentru a se vedea dacă s-a intervenit prea repede sau prea târziu”, a spus managerul de proiect.
Lucrarea realizată la Maternitatea din Botoşani este printre cele mai moderne din zona Moldovei. Potrivit reprezentanţilor Maternităţii, au fost reabilitate doar trei etaje, respectiv 1,2 şi 3. Pentru etajele patru şi cinci se caută soluţii în vederea atragerii de fonduri.
„Este o lucrare deosebită şi cred că putem asigura condiţii europene pentru paciente. Sper ca acele paciente care plecau în marile oraşe să fie convinse de ceea ce s-a făcut în spital şi să rămână aici. Şi sunt convins că aşa se va întâmpla„, a precizat Viorel Iliuţă, managerul Spitalului.
Mutarea pacientelor pe saloanele modernizate se va face până la sfârşitul săptămânii.
„Este foarte important ceea ce s-a realizat. Noi trebuie reorganizăm spaţiul, pentru că prin această modernizare anumite sectoare au dispărut şi trebuie să le regândim”, a spus Gina Puflea, medic coordonator la Secţia de Ostetrică şi Ginecologie.
Investiţia, de 13 milioane lei, a fost realizată într-un an şi opt luni.