Direcţia de Sănătate Publică a identificat, în urma controalelor făcute în şcolile din judeţ, mai multe unităţi de învăţământ care nu reprezintă siguranţă pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în noul an şcolar. Este vorba de şcoli cu pereţii crăpaţi şi tendinţă de deplasare uşoară spre exterior, astfel de situaţii fiind întâlnite la şcolile Hulub, Dângeni, Prăjeni, Adăşeni, Şcoala 2 Bozieni –Săveni. De asemenea, mai multe unităţi de învăţământ au fost găsite fără apă curentă, cu acoperişuri degradate pe unde pătrunde apa meteorică, dar şi şcoli vechi cu grupuri sanitare improprii, în această situaţie fiind în jur de zece şcoli, unele şi din municipiul Botoşani.
La Şcoala Prăjeni, de exemplu, igienizarea s-a realizat în proporţie de 10%. Acolo, tâmplăria este defectă, geamurile sunt sparte şi nu sunt asigurate materialele de reparaţii. La Şcoala Dimăcheni, nu au fost realizate lucrări de reparaţii şi igienizare, acoperişul şcolii, dar şi uşile sunt degradate, sobele stricate. Mai mult, unitatea nu are achiziţionat combustibil, grupul sanitar este impropriu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, această şcoală, unde învaţă 151 elevi şi 55 preşcolari, nu este pregătită deloc pentru începerea anului şcolar.
la Şcoala Călăraşi, două săli de clasă sunt nefuncţionale din cauza alunecării pereţilor.
La alte trei unităţi de învăţământ, Şcoala 1 Vlădeni, Şcoala Orăşeni Vale şi Şcoala 1 Hilişeu Horia au început lucrările la grupuri sanitare de interior, însă acestea au fost sistate din lipsă de fonduri.
Inspectorii sanitari au verificat 471 unităţi şcolare, 263 dintre acestea nefiind autorizate sanitar.