Traian Băsescu şi PD sunt pe primele locuri in preferinţele electoratului

Partidul Democrat rămine preferatul electoratului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, insă inregistrează o scădere in ceea ce priveşte increderea populaţiei – arată ultimul sondaj INSOMAR, dat publicităţii duminica.

Surpriza barometrului vine de la PLD, creditat cu 6 % şi care creşte cu trei procente faţă de sondajele anterioare, la capitolul "increderea populaţiei". PRM şi Partidul Conservator cresc şi ele cu cite un procent, in timp ce restul formaţiunilor politice inregistrează, conform sondajului, procente constante faţă de cele anterioare.

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?
(NOIEMBRIE 2007 – OCTOMBRIE 2007)

PD – 40% – 42,3%
PSD – 19% – 19,3%
PNL – 13 % – 13,4%
PRM – 6% – 4,9%
UDMR – 5% – 4,8%
PNG – 5% – 5,3%
PLD – 6%
PC – 4%
PIN – 1%

In ceea ce priveşte cele două evenimente politice programate pentru data de 25 noiembrie, sondajul realizat de INSOMAR arată că romanii acordă o mai mare importanţă alegerilor pentru Parlamentul European. 28 % dintre cei chestionaţi se arată interesaţi de acest eveniment, in timp ce numai 13 procente consideră că demersul şefului statului privind uninominalul este mai important decit euroalegerile.
Pe 25 Noiembrie vor avea loc Alegerile Europene şi Referendumul pentru votul uninominal. Care dintre evenimente consideraţi că este mai important?

Ambele evenimente – 49%
Alegerile pentru PE- 28 %
Referendumul pentru uninominal- 13%
Niciunul dintre evenimente – 10%

Privitor la nivelul de informare asupra particularitaţilor ce diferenţiaza sistemele de vot uninominal, doar 9% dintre repondenţi declara ca pot face deosebiri de nuanţa tehnica intre ele, in timp ce 39% susţin ca pot deosebi doar intre sistemul de vot pe liste şi cel uninominal. Tot in proporţie de 39% sunt cei care apreciaza ca nu dispun de date suficiente pentru a distinge intre diversele sisteme de vot, iar 10% declară ca nu sunt interesaţi de astfel de subiecte.

Nivelul satisfacţiei sociale exprimate in privinţa activităţii Guvernului şi a primului-ministru Calin Popescu Tariceanu
inregistreaza creşteri de cca.4% şi, respectiv 5% faţa de luna octombrie. In staţionare, dar la distanţa semnificativa, nivelul de satisfacţie faţa de activitatea Preşedintelui Traian Basescu se situeaza in continuare la cote superioare de satisfacţie, (cca.59%).

De cea mai mare incredere se bucură Traian Basescu, a carui cota de credibilitate se menţine ridicata in rindul electoratului. Fara a fi spectaculoase, creşteri de 1-3 procente ale acestui indicator se observa in dreptul lui Emil Boc, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor sau Cosmin Guşă. Tendinţe mai vizibile de scadere pot fi remarcate in cazul lui George Becali (-4%), Petre Roman (-3%) şi Marko Bela (-2%).

Cită incredere aveţi in următoarele personalităţi politice:

Traian Băsescu- destul de multă 39%, foarte multă 13%
Theodor Stolojan- destul de multă 24 %, foarte multă 5%
Emil Boc- destul de multă 22 %, foarte multă 4 %
Călin Popescu Tăriceanu – destul de multă 23 %, foarte multă 3 %
Mircea Geoană – destul de multă 19 %, foarte multă 4%
George Becali – destul de multă 18%, foarte multă 3%
Corneliu Vadim Tudor – destul de multă 12 %, foarte multă 4%
Cozmin Guşă – destul de multă 13 %, foarte multă 2 %
Marko Bela – destul de multă 6 %, foarte multă 1 %

Sondajul a fost realizat in perioada 8-13 noiembrie, pe un eşantion de 1.230 de persoane, avind o marjă de eroare de 2,8 %.