Compania Elsaco Electronic a fost chemată în instanţă de lichidatorul SC Fotbal Club SA. Obiectul dosarului este atragerea răspunderii materiale a administratorului SC Fotbal Club SA, după intrarea în faliment. Administratorul statutar al societății ce a deţinut formația locală de fotbal FC Botoşani este societatea Elsaco Electronic.
Lichidatorul judiciar ce administrează societatea aflată în faliment acuză firma controlată de Valeriu Iftime, de „dispunerea, în interes personal, a continuării activităţii ce a dus, în mod vădit, la încetarea de plăţi”.
Procesul a avut loc la Tribunalul Botoşani, acţiunea fiind respinsă, iar în prezent dosarul se află la Curtea de Apel Suceava după ce decizia judecătorilor botoşăneni a fost atacată cu recurs.
Societatea SC Fotbal Club SA, care a intrat în faliment în luna decembrie 2012 , a lăsat în urma sa datorii de peste patru milioane de lei din care 3,9 milioane de lei la fisc şi în mod paradoxal, 93.413 lei la Elsaco Electronic reprezentând contravaloare mărfuri.
Valeriu Iftime (foto), acţionar Elsaco Electronic, susţine că de fapt acţiunea s-a făcut la insistenţele fiscului însă nu i se poate imputa nimic administratorului.
„Ei (n.r.- Direcţia Generală a Finanţelor Publice) vor să spună că eu am dus în faliment SC Fotbal Club SA ceea ce este o prostie. Există o expertiză judiciară, iar dacă finanţele vor bani de mine, bat la o uşă greşită” a menţionat acţionarul.
Acesta a explicat că societatea avea o datorie la stat de 300.000 de lei în 2008, însă, în urma unui control al Fiscului, s-au adunat în contabilitate, la capitolul venituri, contractele jucătorilor şi s-a calculat impozit retroactiv. Astfel suma totală de plată s-a înzecit, moment în care s-a solicitat declararea falimentului.
Societatea a fost „îngropată” însă activitatea clubului a continuat în urma unui artificiu. Astfel, formaţia a activat iniţial în cadrul Asociaţiei Fotbal Club Botoşani, iar de la promovarea în Liga a II-a, respectiv anul 2004, şi până sezonul 2008-2009, echipa a funcţionat în cadrul societăţii Fotbal Club Botoşani SA în baza unui contract de cesiune între cele două entităţi. Din cauza datoriilor acumulate la stat şi a pierderilor de peste 850.000 de lei contabilizate în 2008, în 2009 nu a mai putut fi continuată activitatea sportivă. Pentru a înscrie totuşi echipa, reprezentanţii clubului au apelat la un artificiu şi au decis să înceapă sezonul pe vechea formă de organizare, Asociaţia Fotbal Club Botoşani, care, în tot acest timp nu a mai avut activitate, lucru acceptat de Federaţia Română de Fotbal. În urma acestei operaţiuni, Fotbal Club Botoşani SA a intrat în faliment la solicitarea acţionarilor. La deshiderea procedurii, SC Fotbal Club SA nu avea bunuri în patrimoniu,
Nici măcar jucătorii care erau în lotul echipei nu figurau ca angajaţi la vreuna dintre entităţi, bilanţurile contabile arătând că Fotbal Club Botoşani SA a încheiat anul 2008 cu 10 angajaţi, iar asociaţia cu doar doi.
Oamenii care s-au ocupat de perfectarea actelor afirmau la deshiderea procedurilor că nu au făcut nimic ilegal, deşi recunoşteau datoria acumulată la stat. Ioan Sălăvăstru, fostul oficial FC Botoşani, care s-a ocupat de trecerea echipei înapoi la Asociaţia Sportivă afirma că s-a reziliat un contract de cesiune între Asociaţie şi Fotbal Club şi practic Asociaţia a revenit în drepturile federative
Tehnica este veche a aplicat-o si Copos si multi alti oameni”de fotbal” deci poate fi aplicata si la Botosani.Poate explica C.J.Botosani cum a acordat bani F.C.Botosani daca erau datori cu 2oo.ooo de lei,sau merge daca vor unii??
Cei de la consiliul judetean care au acordat finantare clubului sportiv in conditiile in care ei aveau datorii vor raspunde !