Sute de botosaneni parasesc Italia

Desi multi transportatori din judet incearca sa-i linisteasca pe cetateni declarand ca nu s-a schimbat nimic dupa scandalul cazului Giovanna Reggiani, autocarele transportatorilor din judet se intorc pline din peninsula, in conditiile in care aceasta situatie era intalnita doar inainte de sarbatori. "Patru autocare au venit joi seara pline ochi din Italia. Noi avem maine (n.r. – astazi) plecarea spre Roma, dar slabut, fata de perioada dinaintea crizei. Acum lumea care vrea sa plece ne da telefon intrebandu-ne care sunt conditiile de trecere la vama, daca se mai poate trece, daca le trebuie pasaport. In schimb, la vama nu am avut niciun fel de problema. Este adevarat ca am auzit cazuri in care romanii sunt scuipati sau injurati, dar o sa treaca aceasta perioada", a spus Adrian Belibau, coordonator de vanzari la firma Ramiro. Reprezentantul societatii mai sustine ca majoritatea celor care se intorc sunt sunt femei si copii, categorii mai expuse pericolelor.
In schimb, reprezentantii altor transportatori, Atlassib, de exemplu, spun ca nu s-a schimbat nimic. "Nu se intorc, domnule, botosanenii acasa. Ce sa faca aici, in saracie?", a spus un angajat al filialei botosanene a firmei.
Insa romanii din Italia traiesc in acest moment in teroare si multe persoane cu care am discutat si-au exprimat dorinta de a se intoarce acasa macar pentru o perioada. "Nu putine sunt cazurile, care nu sunt mediatizate, in care italienii injura romani pe strada sau in mijloacele de transport in comun, iar romanii pleaca capetele. De aceea nu mai vorbim romaneste pe strada", a spus Crina C., o botosaneanca stabilita de ani buni in peninsula.
Pe de alta parte, Generoso D, un italian cu afaceri in Bucuresti, se plangea ca "romanii au inceput sa ne urasca si pe noi. Prietenii mei italieni din Bucuresti mi-au spus ca le-au fost atacate masinile cu numar de Italia, au fost injurati de bucuresteni. De aceea eu si angajatii mei nu mai scoatem masinile cu numar de Italia".

Criza romanilor din Italia a inceput dupa ce un rom de origine romana a talharit o femeie italiana. Probabil a fost picatura care a umplut paharul, pentru ca tensiunea impotriva imigrantilor si in special imptriva romanilor se simtea in aer de ceva timp. Nu exista zi in care in paginile cotidianelor romane sa nu apara articole despre infractori romani