Numărul aparatelor de jocuri de noroc a crescut cu aproape o treime în ultimul an, iar sociologii pun acest lucru pe seama sărăciei. În speranţa unor câştiguri imediate, mii de oameni aglomerează, zilnic, sălile de jocuri, iar de cele mai multe ori pierd banii la „păcănele”.
Potrivit datelor statistice furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în judeţ sunt autorizate 914 aparate de joc, cu 31 % mai mult faţă de situaţia înregistrată în urmă cu un an, când erau înregistrate 650 de aparate.
Aparatele sunt gestionate de 25 de societăţi comerciale, din care 5 agenţi economici locali. Cele cinci societăţi din judeţ au 319 aparate amplasate în diferite locaţii din Botoşani şi alte 241 de aparate montate în alte locuri din ţară, în special judeţele vecine, Suceava şi Iaşi.
Păcănelele au ajus să fie amplasate în mai toate barurile din judeţ plus localurile specializate, gen cazinouri. Tentaţia este cu atât mai mare cu cât nivelul de trai scade iar acest lucru a fost speculat din plin de organizatorii de astfel de jocuri. Pe de altă parte câştigurile oficiale s-au redus, statisticile arată că impozitele plătite în urma câştigurile au înregistrat o scădere de 50% în ultimul an. În categoria jocurilor de noroc impozabile pe lângă păcănele, loto, lozuri, pariuri sportive şi poker.
Medicii spun că dependenţa de păcănele este la fel de gravă ca cea de alcool sau droguri şi poate duce la tragedii, afectând în special psihicul. Anual medicii psihiatrii tratatează zeci de astfel de dependenţi. Deşi, potrivit specialiştilor, patima jocurilor nu ţine cont de vârstă, sex sau pregătire intelectuală, tinerii sunt mai vulnerabili în faţa acesteia. Astfel se explică de ce majoritatea pacienţilor au sub 30 de ani.
Patima jocurilor de noroc a dus uneori la adevărate drame. Famiilii au ajuns să fie destrămate, averi pierdute sau chiar infracţiuni produse din această cauză. Unul dintre exemple este un tânăr de 18 ani care a fost acuzat de tentativă de omor după ce, la începutul acestui an, a fost la un pas să omoare un taximetrist pentru a face rost de bani de jocuri.
de 3 lucruri nu duce lipsa botosaniul. sali de jocuri de noroc, amaneturi si carciumi.
Unul dintre dependentii pacanelelor este Ionut Poclid care a pierdut multi bani la acest gen de joc de noroc si cu greu mai da salarii celor de la TELE’M,de bonuri de masa nici nu mai vorbim.De tras pe nas mai trage ocazional si mai are tupeul sa critice la greu pe cei din USL….