Firma primarului municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, a ajuns în pragul falimentului după ce a pierdut o subvenție de 1,7 milioane de lei în ultimii doi ani. Societatea Multiagra, condusă acum de Gheorghe Portariuc, tatăl primarului, a fost respinsă de la plata subvenţiei, pe anii 2011 şi 2012, aferentă culturilor ecologice după ce reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) au aplicat sancţiuni.
Tatăl primarului susţine că a ajuns în pragul falimentului după ce nu a mai primit subvenţia şi a dat în judecată statul român, iar reprezentanţii APIA se apără şi spun că de fapt firma acestuia nu a îndeplinit condiţiile legale pentru a încasa aceşti bani.
„Eu am început culturile ecologice din 2001 şi sunt cu mult înaintea celor de la APIA. Am avut doi salariaţi care s-au ocupat doar de partea de documente. Acum după ce mi-au tăiat subvenţia, lucrez fără capital” a afirmat Gheorghe Portariuc.
Societatea Multiagra a solicitat iniţial o subvenţie pentru o suprafaţă de 1.070 hectare, subvenţia fiind compusă din două componente, 168 de euro cuantumul care se primeşte pentru orice hectar de teren cultivat şi 162 de euro pentru culturile certificate ecologice. Ulterior suprafaţa a fost modificată, ajungând până la 1500 de hectare, contrar prevederilor din cadrul pachetului de subvenţie aferent culturilor ecologice.
Declararea culturilor ecologice înseamnă un adevărat proces. Astfel nu trebuie utilizat nici un compus sintetic în procesul de cultivare, recoltare şi păstrare a culturilor şi produselor. Terenul pe care se cultivă culturile trebuie să fie îngrădid de o perdea verde, astfel încât să fie oprite eventualele contaminări chimice. Întregul proces durează cel puţin trei ani, această perioadă fiind denumită perioadă de conversie. În tot acest timp din teren şi culturi se preiau mostre, de către firme specializate, şi anual se acordă certificări în urma testărilor.
În cazul firmei Multiagra, certificările sunt făcute de firma germană CERES. Gheorghe Portariuc susţine că reprezentanţii APIA nu ar lua în considerare aceste certificări anuale şi acest aspect l-au invocat şi în instanţă. De cealaltă parte angajaţii APIA susţin că în respectivele certificate, nu toate parcelele pentru care se cere subvenţie, sunt declarate ecologice.
„Scrie clar în certificatele eliberate anual de CERES, că sunt suprafeţe de teren care sunt încă în perioada conversiei. Mai mult decât atât sunt suprafeţe care nu sunt cultivate şi pentru care se solicită subvenţie. Aceste aspecte contravin regulamentului privind subvenţionarea culturilor ecologice”, a menţionat un angajat al APIA. Mai mult decât atât, societatea Multiagra ar putea fi penalizată şi în cursul acestui an la subvenţie dacă analizele nu vor constata toată suprafaţa de culturi ecologice.
Regulamentele Uniunii Europene sunt foarte stricte în cee ce priveşte culturile ecologice. Se semnează un contract între fermier şi stat, prin APIA, iar cinci ani nu trebuie să se modifice, în sensul suprafeţei sau a poziţionării terenului.
Inca un mit referitor la capacitatile celor din aceasta famiglie se darama. Asteptam si falimentul municipiului Botosani!
Nu te bucura încă!Daca ai sti măcar ce înseamnă agricultura ecologică…Toti prostii își dau cu părerea in domenii despre care habar nu au.Felicitări acelor intreprinzatori care au avut curajul sa respecte natura si omul si s-au oprit din otravirea pământului.Din păcate doar peste 20 de ani va fi apreciat gestul celor care practica agricultura ecologică.In loc sa fie încurajat acest sector in România toți pun doar piedici.
cumoscatorule, ai dreptate. dar, hai sa ii felicitam pe cei care incearca si reusesc. eu nu sunt cunoascator ca tine si nici nu imi permit sa te fac prost, asa cum ai facut tu cu un alt comentator. asadar, cunoscatorule care esti tu cunoascator, intre pe siteul ministerului agriculturii, du-te la sectiunea agricultura ecologica si cauta firma multiagra. und evrei tu, si la conversie, reconversie, und evrei tu. cand o gasesti, sa-mi spui si mie, ca eu nu sunt cunoascator ca tine.
„La fotbal si agricultura se pricepe toata lumea!”
Cunoscatorule, cred ca mai curand esti recunoscator al famigliei, care te-o fi cules de pe drumuri si ti-o fi dat un ciolan uselist de ros. Tu nu intelegi ca tocmai asta se reproseaza famigliei Porta, anume ca numai ecologica nu e agricultura lor? Asta daca nu cumva japca e sinonim cu eco! Si pentru ca nu-mi place sa fiu dator, prost esti tu cu a ta famiglie, care aveti creierii ecologici, adica in stare naturala, nepoluati cu ratiune.
Faptul ca Portariuc exporta in Germania si Elvetia de cativa ani buni produse de milioane de euro nu e o carte de vizita?Daca nemtii spun ca e ok se gasesc 2 functionari in birouri la Apia care spun ca nu e ok?Foarte bina ca a dat statul in judecata ca prea toti sunt pusi sa puna bete in roate celor care vor sa faca treaba!