Administrarea specială a foştilor operatori de termie şi apă-canal a declanşat un adevărat scandal între firmele specializare în lichidări. Lichidatorul botoşănean Constantin Dascălu, care a fost desemnat iniţial să administreze ambele firme, după intrarea în insolvenţă în 2011, a fost înlocuit de o societate din Bucureşti, Prime Insolv Practice SPRL.
Disputa este aprigă în condiţiile în care sumele încasate de lichidator, ca urmare a procesului de insolvenţă şi faliment, ajung la zeci de mii de lei, lichidatorul primind o indemnizaţie fixă lunară, 6.000 de lei, precum şi procente din sumele recuperate de la foştii clienţi. Constantin Dascălu acuză că în spatele acestei schimbări ar fi interese, iar noul lichidator se află într-o stare de incompatibilitate.
Mai exact, schimbarea lichidatorului a fost solicitată de Fisc, în calitate de creditor principal la cele două societăţi, încă de la sfârşitul anului 2011, însă a făcut obiectul unui proces.
Iniţial Curtea de Apel Suceava a respins solicitările, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luna trecută, înlocuirea la Apa Grup şi urmează să se pronunţe şi la Termica.
Societatea bucureşteană are ca acţionar o fostă directoare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ioana Toma. Aceasta ocupa funcţia de director al direcţiei juridice ce aviza toate operaţiunile fiscului botoşănean în legătură cu cele două societăţi.
Practic, până să preia activitatea firmei reprezenta interesele creditorului, iar acum a ajuns să fie lichidator.
„Mă gândeam că se ţine cont de experienţa profesională dar văd că noi din provincie trebuie să stăm drepţi în faţa unora. Este frustrant pentru că am întocmit mii de dosare însă nu ai cum să te lupţi cu sistemul”, a declarat, pentru BotosaniNews, Constantin Dascălu.
Potrivit acestuia este o stare de incompatibilitate ce a fost sesizată şi judecătorului sindic însă chiar şi aşa a fost luată decizie. „ Este o situaţie de incompatibilitate precizată şi în Codul Penal. Asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Constantin Conţac” a mai adăugat lichidatorul.
După decizia judecătorului, lichidatorul botoşănean a fost informat să prea documentaţia şi urmează ca în curând societatea bucureşteană să îşi înceapă activitatea.Aceeşi metodă urmează a fi aplicată şi la Termica, societate care a intrat în insolvenţă în aceeaşi perioadă cu Apa Grup şi în aceleaşi condiţii.
Cele două societăţi au ajuns în prezent în faliment însă au mii de dosare pe rolul instanţelor în care încearcă să îşi recupereze datoriile de la clienţi.