Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.
El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen „rezonabil” că reducerea TVA, care nu va fi prevăzută ca o măsură temporară, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, arătând că eşecul acestui proiect obţinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii
Premierul a mai declarat că fiecare cetăţean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece în sens contrar reducerea TVA la pâine va însemna doar „pagubă în buget”, iar Guvernul va rămâne singur în demersul de reducere a evaziunii fiscale.
Precizare: Poate la nivelul primului ministru asa se pune problema( adică sa-i roage pe cei de la Asociatia producatorilor de paine sa aplice reducerea), insa in practica lucrurile stau cu totul altfel. Multi producatori nu vor intelege demersul Guvernului in favoarea consumatorilor pentru ca nu sunt interesati.
Este sigur ca nivelul TVA se va modifica in programele caselor de marcat – pentru ca exista in act normativ in acest sens – dar nu este sigur ca pretul unei paini la raft sa se modifice pentru ca multi isi vor majora rata de profit. Evaziunea f iscala nu cred ca vine numai din operatiunea de vinzare fara acte, ci eu cred ca se practica pe tot lantul: aprovizionare cu grau, cu faina, productie si comercializare. Si aceasta atributiune revine exclusiv Garzii financiare, organism care nu a reusit il ultimii 20 de ani se depisteze absolut nimic
( pentru ca nu a vrut). Mai sunt multe operatiuni evazioniste la vinzarea animalelor in viu, a lemnului fasonat si cherestelei si multe altele.Ca sa nu mai vorbim de legume si fructe.