In perioada 20-26 iulie s-a desfasurat in Palatul Sportului din Toulon , Franta stagiul international de vara Qwan ki do condus de Maestrul Pham Xuam TONG, centura neagra 8 Dang. Acesta s-a desfasurat pe mai multe sectiuni ( tan the, autoaparare, curs tehnic si pedagogic pentru incepatori si copii, qwan ki do, atelier de lupta libera, arme de lemn si arme taietoare) . Au participat 100 de practicanti din Brazilia, Canada, Franta, Italia, Austria, Germania, Romania, Norvegia. Din partea Asociatiei Judetene de Arte Martiale au participat Victor Trofin centura neagra 2 dang , Mircea Luca centura neagra 1 dang si Eugen Turcanu centura neagra 3 dang (coordonator tehnic pentru judetul Botosani).
Sambata 20 iulie, Mircea Luca a participat la 2 sedinte la sectiunea de Tam The (gimnastica energetica ) ce a cuprins tehnici de respiratie si meditatie. Victor Trofin si Eugen Turcanu au participat la 2 sedinte de ,, Curs tehnic si pedagogic pentru incepatori si copii,, destinata intructorilor . S-au predate metode de initiere a practicantilor de arte martiale, tehnici ajutatoare , exercitii fizice complementare .
Luni, 22 iulie a inceput sectiunea de QWAN KI DO pana vineri 26 iulie. Antrenamentele s-au desfasurat dimineata intre orele 9-11. Acestea au cuprins atat tehnici de lupta cu partener cat si notiuni teoretice si aplicatii a quyenurilor.
De luni , 22 iulie 2013 pana miercuri , 24 iulie am participat la sectiunea de co vo dao ( arme rare si taietoere). Victor Trofin a lucrat long gian cu 9 elemente( sunt 9 segmente metalice de 10 cm unite prin inele intre ele si la capat cu o bila sau o muchie taietoare). Acesta a ajuns la aceasta arma rara( singurul participant anul acesta) dupa studiul long gian cu 2 elemente si long gian cu 3 elemente. Armele articulate sunt extrem de spectaculoase dar foarte greu de manevrat. Victor Trofin lucreaza long gian din 1996, fiind multiplu campion national si mondial atat la probele de lupta cat si thao quyen.
Mircea Luca a studiat palos vietnamiez.Acesta a participat pentru prima data la acest stagiu.
Palosul este o arma taietoare cu varianta flexibila si neflexibila. S-a studiat combinatii cu partener, tehnici de autoaparare si thao quyen.
Eugen Turcanu a participat la sabie, initierea fiind in octombrie 2012 la Brasov tot cu Maestrul Tong, dupa 15 ani de studiu la sabie de lemn . S-au lucrat tehnici de taiere, combinatii cu partener care au facut sa sara la propriu scantei si aschii metalice din arme. Precizam ca armele sunt taietoare. Vineri, 26 iulie, ultimul antrenament s-a desfasurat pe plaja .Actiunea a fost sustinuta de Municipiul Botosani in cadrul proiectelor cu finantare nerambursabila.
Sursa. comunicat presa