Consecvent misiunii asumate, Centrul de prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, doreşte să marcheze ziua de 26 iunie 2013, Ziua internaţională împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri.
Mesajul din acest an propus de UNDOC pentru ziua de 26 iunie este „ALEGE SĂNĂTATEA CA PRIORITATE ÎN VIAŢĂ, NU DROGURILE!”, dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea cererii de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP – etnobotanice) şi efectele nocive pe care acestea le au asupra sănătăţii.
Vândute ca „droguri legale”, aceste droguri sintetice, „îngrăşăminte de plante” respectiv „săruri de baie” sunt răspândite la o scară foarte mare. Folosirea acestor termeni, crează o aparentă legalitate, facându-i pe tineri să creadă că aceste substanţe sunt mai puţin nocive. Folosirea pe etichete a atenţionării ” nu este destinat consumului uman!”, este doar o formă de a ocoli legislaţia privind controlul drogurilor.
Numărul mare de SNPP care apar aproape lunar, lipsa conştinetizării efectelor adverse ale acestora şi potenţialul de dependenţă pe care îl au fac ca aceste substanţe să reprezinte o provocare foarte mare pentru sănătatea publică.
Conform Sintezei elaborate de Agenţia Naţională Antidrog, privind situaţia drogurilor în România, în anul 2012, în cazuistica urgenţelor medicale generate de consumul de droguri ilicite se menţine o problemă semnificativă cauzată de consumul de SNPP, deoarece în peste două treimi (62,7%) din cazurile de urgenţă cauzate de consumul de droguri ilicite a fost raportat un asemenea tip de consum.
Tototdată, în acest an se fac primele menţionări privind decesele în urgenţă cauzate sau generate de consumul de droguri, cele mai multe fiind atribuite consumului de SNPP. In privinţa altor consecinţe ale consumului de SNPP se remarcă, în cazuistica urgenţelor medicale prezenţa a 133 de cazuri de tentative de suicid şi a 9 decese, 10 dintre cele 133 de cazuri fiind atribuite consumului de SNPP, 16 datorate consumului de alcool, câte unul pentru drogurile clasice, 23 de cazuri de policonsum iar cele mai multe au fost atribuite consumului exclusiv de medicamente. Din cele 9 decese înregistrate în urgenţă, 4 au fost datorate consumului de SNPP.
In anul 2012 au fost înregistrate la nivel naţional 26 de decese, direct asociate cu consumul de droguri, toate din Bucureşti şi 16 cazuri de decese, indirect asociate cu consumul de droguri.
Pentru marcarea acestei zile CPECA Botoşani îşi propune să comemoreze victimele consumului de droguri printr-o serie de activităţi sub sloganul: În viaţă sănătatea are prioritate, nu drogurile!”. „Victimele consumului de droguri nu mai au priorităţi, doar lumânări aprinse. Tu ce priorităţi ai? „.
– slujbă de pomenire a victimelor consumului de droguri oficiată la Biserica „Sf.
Cuvioasa Parascheva”, orele 19:30;
– aprinderea de lampioane pe suprafaţa lacului din Zona de agrement a Parcului
„M. Eminescu”, orele 21:00;
Sursa> comunicat presa