O botoșăneancă a fost distinsă cu premiul internațional de excelență pentru anul 2013 de către TESOL International Association (Asociația Internațională pentru presarea englezei la vorbitorii de alte limbi), organism care numără 13.000 de membri din 150 de țări. Este vorba despre Andreea Cervatiuc Olaru, cercetător și cadru didactic la Universitatea din Calgary, Canada și fiica scriitoarei botoșănene Lucia Olaru Nenati și totodată nora cunoscutului om de cultură botoșănean, Ștefan Cervatiuc.
Tânără a fost premiată, joi, în semn de recunoaștere a muncii depuse, de către autoritățile județului, viceprimarul Cosmin Andrei, inspectorul general, Mihaela Huncă, muzeograful Gheorghe Median, în prezența profesorului Mihai Tironiac, fostul diriginte al tinerei-cercetător, a colegilor, a profesorilor și a familiei. La eveniment au luat parte și directorii Colegiului A.T Laurian, Ioan Onofrei și Mihaela Prăjinaru, ambii implicați în organizarea ceremoniei, dar cea din urmă, și colegă de gimnaziu cu botoșăneanca premiată. De altfel, având rol de gazdă, emoțiile au fost inerente pentru directoarea liceului care și-a amintit cu drag de cea cu care a împărțit anii copilăriei.
Atmosfera a fost una plină de emoție pentru botoșăneanca Andreea Cervatiuc, care a absolvit Colegiul A.T Laurian, gazda evenimentului. Ea a primit din partea viceprimarului Cosmin Andrei un buchet de flori și o diplomă de excelență pentru inovația adusă în metodologia de predare și învățare, de recunoaștere a meritelor muncii sale. Acesta s-a declarat emoționat și mândru de faptul că botoșăneanca premiată de Primăria Botoșani, a absolvit același liceu ca și el. Toți ceilalți invitați i-au oferit botoșănencei flori.
„Sunt mândru că pot oferi această distincție, sunt mândru că am absolvit Colegiul A.T Laurian și sunt într-un fel coleg cu dvs. Prestigiul de care se bucură Andreea Cervatiuc se poate reconfirma la Botoșani prin acordarea unei diplome de excelență pentru inovația adusă în metodologia de predare și învățare”, a spus viceprimarul Cosmin Andrei.
Tânăra care urmează să beneficieze de același cadru festiv și la Universitatea Al. I Cuza, s-a declarat emoționată și a dedicat premiul foștilor profesori.
„Aș putea să spun că acest premiu pe care-l primesc revine, în mod simbolic, și foștilor mei profesori de la gimnaziu, de la Colegiul A.T. Laurian, de la Universitatea Al. I. Cuza. Mă bucur foarte mult să mă întâlnesc cu foști colegi, cu domnul profesor Tironiac, care mi-a fost diriginte, atât mie cât și soțului meu, Adrian Cervatiuc (fiul omului de cultură Ștefan Cervatiuc – n.n) cu care am fost colegă de bancă. Sunt doar unul din miile de români plecați în străinătate care fac cinste țării lor. Sunt doar un exemplu și reprezint puterea creatoare, inteligența, perseverența și dăruirea românilor”, a spus Andreea Cervatiuc Olaru, mulțumind autorităților pentru premiul acordat. Aceasta a mai amintit totodată de faptul că devenirea ei se datorează în mare parte și valorilor culturale și intelectuale cu care a fost crescută în familie.
Mihaela Huncă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Botoșani, a ținut să spună că declară ziua de azi, ziua excelenței datorită atât evenimentului dedicat cercetătorului român recunoscut pentru munca sa dincolo de Ocean, cât și pentru o serie de vești pe care le-a primit.
„Prin rezultatul pe care doamna Andreea Cervatiuc l-a obținut, acela de a lua premiul în cercetare care se acordă unui singur om din toată lumea, într-un singur an, se recunoaște calitatea învățământului botoșănean chiar dacă suntem într-un colț de țară nu prea bogat din punct de vedere economic, se pare că există un echilibru, acela de a se compensa și calitatea învățământului, de fapt ne certifică și se face o recunoaștere a muncii pe care dascălii o fac zi de zi în anonimat. Mă gîndeam că ar fi bine să existe pentru învățămîntul botoșănean ziua excelenței și parcă așa, întâmplător, de dimineață, când am ajuns la serviciu, când am ajuns la serviciu, ca să-mi confirme că există ziua excelenței, ai apărut vești foarte bune. Centrul de excelență de la Botoșani va avea un nou program care a fost aprobat cu un punctaj foarte bun de către Comisia Europeană, apoi imediat m-au sunat de la Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași care mi-a zis că nu poate să nu-mi mulțumească pentru calitatea elevilor pe care școala botoșăneană îi trimite către facultatea dumneai, era ceva Ingineria mediului, astfel că ziua de astăzi trebuie să-o numesc ziua excelenței”, a spus Mihaela Huncă, inspectorul general.
Mama Andreei Cervatiuc, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, vizibil emoționată, a spus că este, ca pentru oricare alt părinte, cea mai mare realizare și că Andreea a inhalat de mică aerul Ipoteștilor, considerând că de aici vine dragostea ei pentru cultură, știință etc.
„Este aproape truistic să mai spun că cea mai mare bucurie a părinților sunt rezultatele și devenirea copiilor, cu atât mai mai mult, cu cât ea nu e singura fiică a mea, pentru că acum doi ani, a fost popularizat și exemplul ceileilalte fiice, Antonia Olaru… Eu veneam cu ea la Ipotești, în brațe, la muzeu și dacă e vorba de inhalare, a inhalat acel aer al Ipoteștilor și exemplul invincibil și incomparabil al universului și personalității lui Eminescu”, a spus Lucia Olaru Nenati.
Premiul primit de Andreea Cervatiuc din partea TESOL International Association este cea mai importantă distincție care se oferă o dată pe an unui singur cercetător din întreaga lumea. Acesta este onorat pentru cel mai valoros studiu de specialitate într-o publicație științifică erudită în domeniu.
Felicitari doamna Andreea Cervatiuc Olaru.
Frumoasa si meritata recunoastere publica la Liceul Laurian. Este meritul intregii familii pentru cariera profesionala a laureatei.
Sincere felicitari tuturor!
Felicitari pentru doamna Andreea Cervatiuc Olaru !
Ce frumos lucru ! Parca nu-ti vine sa crezi ca mai exista si asa ceva. Dar nu e de mirare daca tinem cont de mediul unde a crescut aceasta tanara atit de mare valoare la virsta ei si de ce sa nu spun, asa de frumoasa!
Doamnei doctor de engleză…
Motto ab initio:
/…Şoareci prinde, mi se pare… Numai în picioare pică…/
/…Nouă vieţi… sau şapte… (o)are?…Ce se naşte din pisică!/
…Fără muncă, nu-i minune… Când ai carte, ai şi parte…
…Aşchia, de trunchi, se spune, nu se duce prea departe…
…Capra, masa, iada, casa… Glasul sângelui nu minte…
Mici copii… tabula rasa!… Ne-aţi lăsat fără cuvinte!
Motto postrema:
…If you want to achieve something in life, work hard… nothing comes for free!
(Dacă vrei să realizezi ceva în viaţă, munceşte mult… nimic nu vine degeaba!)