Aproape 6300 de botoșăneni își pun amprenta când semnează un act deoarece nu știu să citească, să scrie sau recunoască numerele. Cifra reiese din ultimul recensământ efectuat în 2011 și arată o ușoară scădere a numărului de persoane analfabete.
În 2013 procentul analfabeților era de 1,4 la sută față de 2,6 la sută în 2002. Partea bună este că a crescut procentul persoanelor care au un nivel de educație superior, în sensul că dacă în 2002 existau 12.877 persoane, adică 3,3 la sută cu studii superioare, 11 ani mai tîrziu, numărul persoanelor care au absolvit o facultate a crescut, procentul fiind de 7.03 la sută.
Cei mai mulți botoșăneni, adică 57,13 la sută au un nivel scăzut de educație, asta însemnând că fie au absolvit ciclul primar, gimnazial sau nu au absolvit școala. Cei care au terminat liceul sau o școală profesională sunt în procent de peste 35 la sută. Structura după nivelul de instruire absolvit a fost calculată din totalul populației stabile.
Şi când te gândeşti că votează toţi ăştia,fără nici o excepţie!De asta votul ar trebui să-l exercite numai cei cu studii superioare la zi!