Directorul Centrului Judeţean de Promovare a Culturii, Ion Ilie, adresează o scrisoare deschisă consilierilor judeţeni, în care vorbeşte despre intenţia conducerii Consiliului Judeţean de a-l schimba din funcţie. Scrisoare va fi prezentată în şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri, când preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, a anunţat că îl schimbă pe Ion Ilie de la conducerea institutiei.
Iată conţinutul scrisorii deschise a lui Ion Ilie:
Mă adresez dumneavoastră cu dorinţa de a clarifica unele afirmaţii nefondate la adresa mea în calitate de manager al C.J.C.P.C.T. Botoşani apărute în presă în ultima vreme. Incă de la începutul acestui an calendaristic „pensionabilii din cultură sau mai nou pensionarii” – Ion Ilie şi Ion Cobâlă au devenit „lait motivul presei” în discuţiile cu conducerea Consiliului Judeţean. Doresc să clarific următorul aspect: nu sunt pensionar chiar dacă vârsta de 66 de ani este o vârstă de pensie dar, în calitatea pe care o am acum, de manager conform O.U.G. 189/2008 şi Legii 269/2009 – am dreptul de a activa fără a fi menţionată o limită de vârstă. Rezultatele obţinute pe plan profesional şi evaluările apreciate în ultimii 4 ani cu nota 10, precum şi articolul din lege prin care se spune că cei care au obţinut evaluările peste nota 9 au dreptul la un nou contract de manageriat m-au determinat să-mi exprim disponibilitatea de a depune un nou proiect.
Nu văd cu ce am greşit?!… Credeţi că dacă exista o limită de vârstă pe care eu am depăşit-o aş fi insistat? În nici un caz, sunt conştient de ce pot şi departe de mine gândul de a mă ţine legat de scaun, aşa cum cred mulţi neaveniţi ce-şi exprimă părerile în presă, unii dintre ei fiind „pensionari din naştere” sau mai bine zis nu au lăsat nimic în urma lor decât invidia împotriva celor care prin munca lor lasă ceva în urmă.
Onorat Consiliu, în rândul dumneavoastră sunt persoane care îmi cunosc activitatea de zeci de ani. Mă vedeţi pe mine blestemând sau gonind oamenii să nu vină la concurs?! aşa cum s-a susţinut în articolele apărute bineînţeles cu înflorituri negative („cimilituri” se spune în folclorul popular) _ Acestea sunt practici caracteristice oamenilor needucaţi. În ceea ce priveşte participarea la concurs a noilor candidaţi, vă pot spune că încă din anul 2010 – după semnarea contractului de management – m-am gândit la un viitor manager. Am discutat cu domnul Dupu în toamna anului 2010 însă m-a refuzat elegant, spunându-mi că este foarte mulţumit de ceea ce face; se ştie că este apreciat de conducătorii din Dorohoi.
Am discutat în anul 2012 şi la începutul acestui an cu domnul profesor Palade Laurenţiu, un foarte bun dirijor de cor şi interpret de folclor (trompetă); la fel, văzând cancanurile cu iz politic de la instituţile de cultură, inclusiv la Filarmonică, a preferat să rămână acolo unde este.Ultima discuţie am avut-o cu domnul Petruţ Pârvescu, profesor şi poet, membru al Uniunii Scriitorilor. L-am invitat să vină la concurs, spunându-i că m-aş bucura dacă ar depune un proiect de management.In această situaţie se poate afirma că am gonit sau am ameninţat candidaţii? Da, am fost şi sunt împotriva candidaţilor care nu au avut, nu au şi nici nu vor avea tangenţă cu ceea ce face această instituţie reprezentativă pentru judeţul nostru şi România care, prin afirmarea folclorului şi tradiţiilor din Ţara de Sus este actualmente situată în primele cinci locuri din 41 de instituţii de acest gen. Acesta a fost primul motiv care m-a determinat să mă prezint la concurs. Nu m-au interesat alte aspecte; pe mine şi pe membrii instituţiei îi interesează să vină un pretendent care să îndeplinească condiţiile prevăzute în regulament şi care prin cunoştinţele în materie, dobândite în timp, să ducă mai departe munca şi rezultatele înaintaşilor la cârma acestei instituţii: poeţii Lucian Velea şi Iordache, muzicienii C. Lupu şi Ion Ilie, pictorul N. Cornea, Alexandru Sandu şi alţii.
Doamnelor şi domnilor consilieri, se spunea în aceste articole că oamenii din cele două instituţii vizate lucrează cu frică, în teroare. Dumneavoastră credeţi că în 12 ani de muncă (perioada 1997 – 2000 şi 2004 – 2013) nu s-ar fi sesizat nimeni până acum? Asemenea aserţiuni au rostul de a defăima munca unor oameni care slujesc cultura de peste 40 de ani.
Conform legilor în vigoare, conducătorul instituţiei nu trebuie să cunoască proiectele candidaţilor înainte de deschiderea mapelor.Ca urmare, de unde se ştie că doamna X are o lucrare foarte bună? Nu este o încălcare a legii? Acum se propune ca la şedinţa din 26 iunie să fim destituiţi şi numiţi alţi interimari pentru 2-3 săptămâni. Credeţi că este corect? Sau mai bine zis veţi accepta o ilegalitate? Depunerea actelor pentru concurs este acceptată până în ziua de 25 iunie inclusiv iar schimbarea datei în şedinţa din 26 iunie ar fi corectă?
Cred că dacă Instituţia Prefectului ar fi prezentat în contencios ca ilegală Hotărârea nr. 51 nu s-ar fi ajuns aici. Îmi exprim speranţa ca în şedinţa din 26 iunie instituţia sus- menţionată să fie mai precaută şi să verifice legalitatea hotărârilor.
Doamnelor şi domnilor consilieri,
Imi exprim regretul ca după o muncă onorantă şi frumoasă de peste 40 de ani pe tărâmul culturii să vă prezint o astfel de scrisoare, dar vă rog să mă înţelegeţi că dezinformările şi relele intenţii nu le-am trecut niciodată cu vederea. Vă rog să faceţi diferenţa între adevăr şi minciună. Dacă trăim într-un stat de drept, consider că legile trebuie respectate. In speranţa că am prezentat explicit situaţia reală, vă doresc cele mai sincere urări de bine şi sănătate.
Cu aleasă consideraţie,
Ion Ilie
petrut parvescu este deja cu un picior la carma centrului de cultura