Urmare a solicitarii Ministerului Sanatatii, Directia de Sanatate Publica Botosani a transmis tuturor unitatilor sanitare , autoritatilor administratilor publice locale si judetene masurile ce trebuie luate de fiecare in parte pentru a fi respectate recomandarile cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme.
DSP atentioneaza populatia sa evite , pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa, nu scoateti copii sub 3 ani afara decat inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00 . Evitati mancarurile grele si mesele copioase si folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate ; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie.
Sursa> comunicat presa