Zeci de personalități din mediul universitar la simpozionul dedicat poetului Mihai Eminescu

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani a găzduit, dimineată, lucrările celui de-al 16-lea simpozion internațional „Eminescu- carte cultură civilizație”. În cadrul acestui simpozion a fost lansat cel de-a 15 lea număr al studiilor eminescologice.

La simpozion au participat, printre cei peste 20 de invitați, personalități din mediul academic ca  profesorii universitari ca Viorica Constantinescu, soția fondatorului studiilor eminescologice, academicianul Alexandrina Cernova de la Universitatea din Cernăuți, Maria Șleahtițchi de la Universitatea de stat din Chișinău, lectorul Ioan Milică,  dar și Mario Castro Navarte și Alvaro Castro din Chile,  studenți la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, oameni de cultură pasionați de opera poetului Mihai Eminescu etc.

Lucrările celui de-al 16-lea simpozion dedicat Zilelor Mihai Eminescu au debutat cu scurte cuvântări ale oaspeților, dar și o prezentare a activității Bibliotecii Mihai Eminescu realizată de directorul instituției, Cornelia Viziteu. Colaboratorii în diferite proiecte desfășurate la Biblioteca Mihai Eminescu, au luat cuvântul expunând pe scurt importanța dezvoltății și implicării lor în activitățile respective.

Chilianul Alvaro Castro a povestit despre evoluția centrului de studii în limba română din America de Sud, centru pe care îl păstorește. În afară de cursurile de limbă și cultură română pe care le susține dincolo de ocean pentru circa 30 de cursanți înscriși, Alvaro Castro a spus că dorește să înființeze o Biblioteca de carte în limba română. „O universitate de acolo a acceptat să primească un catalog de carte românească, dar eu nu vreau doar atât, ci o bibliotecă chiar dacă e mai mică. Suntem în discuții cu univeristatea aceasta de a accepta daca poate să ne dea un spațiu”, a spus Alvaro Castro.

Tot în debutul lucrărilor, medicul Gică Marițanu, membru al Asociatiei Filatelice a judetului Botosani, a făcut un cadou conducerii Bibliotecii, un tablou reprezentând imaginea poetului Mihai Eminescu dar ca Sfinx culturii românești, o grafică realizată chiar de către medicul botoșănean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *