Asociația Română pentru Reciclare RoRec va organiza, miercuri, de ziua mondială a mediului, simultan în toate orașele în care s-a derulat proiectul Patrula de Reciclare, premierea patrulelor organizate în școli.Printre județele în care s-a derulat acest proiect se număra și județul Botoșani ocazie cu care vor fi anunțați câștigătorii la nivelul județului.
Agenții Patrulei de Reciclare RoRec au colectat selectiv peste 230.000 kg de deșeuri electrice și electronice la ediția 2012-2013 a acestui program educațional de mediu, desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu inspectoratele școlare și primăriile din București și 29 de județe.
Patrula de reciclare este un program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în unităţile de învăţământ. La ediția 2012 – 2013 au participat 21,000 de copii și tineri și peste 720 de profesori coordonatori din tot atâtea unități de învățământ. Ei au format ”Patrule de reciclare” în grădinițe, școli și licee din București și alte 29 de județe.
Sub îndrumarea profesorilor coordonatori și cu ajutorul materialelor educative puse la dispoziție de Asociația RoRec, elevii înscriși în program au înțeles unele dintre cauzele poluării mediului și au contribuit direct la reducerea acestora, devenind ambasadorii acestui mesaj ecologic. Copiii au inițiat sute de proiecte și activități proprii prin care i-au convins pe membrii comunităților lor să devină mai conștienți de importanța colectării selective a DEEE și să se debaraseze responsabil de acestea, prin intermediul proiectului realizat în unitățile de învățământ.
În județul Botoşani, premierea ediției 2012-2013 va avea loc miercuri, 5 iunie, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani (B-dul Mihai Eminescu nr.44), începând cu ora 9.00. La eveniment vor participa: reprezentantul Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, reprezentanți ai partenerilor locali și ai unităților de învățământ finaliste în competiția pe județ. Vor fi dezvăluiți câștigătorii naționali și locali, vor fi prezentate realizările ediției și se vor acorda premiile pe județ.
Premiile naționale vor fi acordate pentru Cea mai mare cantitate DEEE colectată pe țară de o unitate de învățământ, Cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev înscris în program și Cea mai bună propunere de Mascotă a programului. Premiile naționale vor fi înmânate cu prilejul festivităților din județul din care provin câștigătorii.