Un cetatean de onoare al Botosaniului, devenit Patriarh al Romaniei

Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost ales miercuri seară de către Colegiul Electoral Bisericesc, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cu 95 de voturi pentru şi 66 impotriva. Colegiul Electoral Bisericesc, reunit in cursul după-amiezii, a decis, in urma primului tur de scrutin, ca in cursa pentru scaunul patriarhal să rămină Mitropolitul Moldovei, Daniel, şi Mitropolitul Clujului, Bartolomeu, pentru ca, in urma celui de-al doilea tur, Mitropolitul Moldovei, Daniel, să fie ales cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cu 95 de voturi pentru şi 66 impotriva.
IPS Daniel s-a născut la 22 iulie 1951 in satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, in perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Şi-a continuat studiile in străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

In 15 iunie 1979 a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde intre anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. In acest timp a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, in Elveţia.

Din anul 1992 este profesor de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi.

IPS Daniel a intrat in viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avindu-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.

In perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.

A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Innoirea Bisericii, infiinţat in ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei in şcoli, cu concursul Ministerului Invăţămintului.

In martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul "Lugojanul". După trei luni, in iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei