Pe linga munca depusa cu aprovizionarea lemnelor, ingrijitorii de scoli mai au de lucru si cu taierea bustenilor si despicarea acestora. In plus, in fiecare iarna, ei trebuie sa se trezeasca, dimineata de dimineata, la ora patru, pentru a merge la scoala sa aprinda focul in soba. Si cum asta nu e de ajuns, ei trebuie sa care si cenusa rezultata prin ardere.
Autoritatile locale sunt cele care se ocupa cu achizitia de lemne pentru iarna. Ele s-au saturat de costurile de lemne si spera ca in scurt timp toate unitatile scolare sa aiba centrale termice fie pe gaz, fie pe lemne. Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireada, spera ca toatre scolile de la sate sa fie incluse in programe de racordare la retele de gaz sau macar sa achizitioneze centrale termice pe lemne. Pe linga scolile pe lemnte, 52 de scoli si gradinite folosesc tot lemne pentru incalzire, insa nu in sobe, ci in centrale termice.
89 de cladiri construite printr-un program finantat de Banca Mondiala sunt alimentate cu energie electrica, iar 57 au centrale termice pe gaz. Alte 13 unitati de invatamint folosesc combustibil lichid usor pentru producerea de caldura, in timp ce doar noua sunt alimentate de la sistemele centralizate de incalzire din municipiile Botosani si Dorohoi. Reprezentantii ISJ Botosani sustin ca, anual, se fac investitii in sisteme noi de incalzire, administratiile locale alocA?nd fonduri pentru montarea de centrale, fie pe gaz, in comunele unde exista retea de gaz, fie pe lemne