Dacă ar fi organizate alegeri parlamentare la inceputul lunii septembrie, iar partidele ar candida neasociate in alianţe, PD ar obţine un scor de 41,2 procente, in scădere faţă de barometrul INSOMAR din luna iunie a acestui an, cind inregistra 46,6%. Potrivit sondajelor aceluiaşi institut, democraţii s-au plasat in cursul acestui an pe primul loc in intenţiile de vot ale partidelor, cu o tendinţă de creştere. Astfel, dacă in februarie, cind incă mai era in Alianţa DA şi se afla la guvernare, democraţii erau cotaţi in intenţia de vot cu 30 de procente, iar in luna martie, cind PD avea acelaşi statut, inregistra 34%. In luna aprilie, cind a fost scos de la guvernare, PD a beneficiat de un scor de 38,5%, cea mai bună cotă pe care o obţinea in sondajele INSOMAR din septembrie 2006, cind era cotat cu doar 28%. Procentul cel mai bun al PD a fost in luna iunie, menţionat deja – 46,6%, imediat după referendumul de la 19 mai, cind democraţii l-au susţinut pe Traian Băsescu.
Locul al doilea in opţiunile electoratului in barometrul aceluiaşi institut este deţinut de PSD, care are un scor de 18,3%, cu o jumătate de procent mai mult faţă de iunie, dar menţinindu-se pe traiectoria descendentă pe care partidul condus de Mircea Geoană s-a aşezat odată cu demararea, in una martie, a procedurilor de suspendare a preşedintelui ţării. Din acel moment PSD a atins minimum istoric – a scăzut sub 20%. Astfel, PSD avea in martie 22%, iar in aprilie scădea sub această cotă, la 19,4%, pentru ca in iunie să ajungă la 17,9%.
Liberalii sunt pe locul al treilea in barometrul INSOMAR, cu 11,9%, după ce in iunie, cind a fost votată Legea prin care s-a stabilit mărirea pensiilor din 2008, obţinea 12,6%. Liberalii aveau, in luna aprilie, potrivit barometrului aceluiaşi institut, 9,4%. PNL este la o distanţă de circa 3 procente in faţa PNG, partidul condus de Gigi Becali, care are o cotă de 9,3 procente din opţiunile de vot, partid care in iunie avea doar 6%.
PRM glisează in jurul pragului electoral, fiind situat la 5,1% in luna septembrie, iar UDMR are doar 4,4%, sub pragul de 5%, nivelul prevăzut de lege pentru intrarea in Parlament. PLD, PC, PNŢCD, PIN sunt partide care ar rămine in afara Parlamentului dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, potrivit aceluiaşi sondaj.
Sondajul a fost realizat in perioada 29 august-4 septembrie, pe un eşantion de 1197 de persoane, cu o marjă de eroare de 2,8%.
In cursul săptăminii care se incheie, IMAS a dat publicităţii cel mai nou barometru, care arată că PD ar ciştiga detaşat alegerile, cu 42%, fiind urmat la mare distanţă de PSD,A?poziţionat la 17%. PNG a urcat, in sondajul IMAS, pe locul trei, cu 13%, la distanţă de doar un procent de PNL, care figurează cu 12%, in timp ce PRM se situează la limita pragului electoral, de 5%. UDMR nu ar intra in Parlament, Uniunea fiind creditată cu doar 4%. In aceeaşi situaţie se află şi partidul lui Theodor Stolojan, PLD avind doar 3%, urmat de PIN cu 2% şi PC cu doar 1%