Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a fost cuprins în flăcări, miercuri dimineaţă. Personalul din instituţie a fost evacuat, la faţa locului sosind maşini de pompieri, ambulanţe şi maşini ale poliţiei şi jandarmeriei. Mai mult, pentru că focul se extindea cu repeziciune, la faţa locului a ajuns şi un elicopter pentru preluarea victimelor.
Nu a fost vorba de o situaţie reală, ci de un exerciţiu coordonat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, prin care s-a urmărit atât testarea capacităţii de reacţie a efectivelor care intervin în astfel de cazuri, cât şi modul în care angajaţii centrului sunt pregătiţi să intervină.
La acţiunile de intervenţie şi înlăturare a efectelor negative ale situaţiilor tactice prezentate au participat forţe şi mijloace ale I.S.U. Botoşani, Suceava şi Iaşi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, Poliţiei Locale, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Botoşani, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi şi UPU- SMURD Botoşani.
Exerciţiul, care a durat două ore, a constat în simularea unui incendiu izbucnit la una dintre cele mai importante şi aglomerate instituţii din municipiul Botoşani, Teatrul “Mihai Eminescu”, incendiu ce a făcut ca interiorul, dar şi exteriorul clădirii să fie inundat cu fum şi gaze toxice.
Potrivit scenariului, spectatorii s-au refugiat pe acoperişul teatrului, în balconul clădirii, însă cei mai mulţi au rămas captivi în sala de spectacole, fiind salvaţi de echipe mixte formate din pompieri, membrii ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Botoşani, jandarmi şi transportaţi, cu ajutorul voluntarilor de la Crucea Roşie, la punctul medical avansat.
O parte dintre victime au trecut prin cortul de decontaminare, înainte de a ajunge în punctul medical avansat. După executarea triajului, victimele au fost transportate la spital pentru acordarea ajutorului medical de specialitate.
Persoanele refugiate în balconul teatrului au fost salvate cu ajutorul cordiţelor de salvare, a tunului expandabil şi autoscării, iar cele de pe acoperişul clădirii, cu ajutorul elicopterului aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. Pentru identificarea unor persoane surprinse de căderea elementelor de construcţie /decor, acţiunea de căutare-salvare a fost executată cu ajutorul câinelui – pompier Gorun. Unul dintre spectatori, găsit inconştient într-un canal din apropierea teatrului, a fost scos cu ajutorul dispozitivului pentru salvarea persoanelor din spaţii înguste şi ransportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani cu o ambulanţă SMURD.
A urmat simularea unei intervenţii de salvare a două persoane, rămase încarcerate într-un autoturism implicat într-un accident rutier, produs pe strada Cuza Vodă din municipiul Botoşani şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.
Poliţiştii şi jandarmii au asigurat perimetrul şi au deviat circulaţia. Exerciţiul de simulare a fost unul de amploare, circulaţia fiind închisă pe strada Cuza Vodă, între intersecţia cu strada Marchian şi Calea Naţională, iar accesul pietonal restricţionat în zona Teatrului „Mihai Eminescu” până la Sediul CEC şi Piaţa Revoluţie.
Acest exerciţiu a iscat panică în rândul trecătorilor, care au crezut la început că situaţia este una reală. Zeci de curioşi au stat pe margine, în ciuda ploii torenţiale de afară, pentru a vedea cum sunt evacuate victimele şi cum este lichidat focul.
“Exerciţiul pentru noi a început cu câteva zile în urmă, cu partea de cantrenamente şi verificări. Astări, activităţile au decurs conform graficului şi planificărilor, iar această ploaie nu ne-a afectat în sensul derulării exerciţiului. Acestea sunt condiţiile de interveniţie la urgenţă, indiferent dacă plouă, este soare sau ninge, dacă temperaturile sunt foarte scăzute”, a spus col. Radu Anton, şef ISU Botoşani.