Sute de pacienti care au trecut pe la Arcadia se afla in pericol de a fi dati in judecata • Reprezentantii spitalului au inceput deja o campanie extrem de agresiva de recuperare a cheltuielilor privind spitalizarea • Dupa ce au fost internati pentru tratament sau analize, majoritatea pacientilor s-au speriat de cuantumul sumelor si n-au mai putut sa plateasca • Spre exemplu, pentru trei zile de spitalizare fara tratament, o pacienta a fost nevoita sa achite peste 2.000 lei • Pentru ca nu a platit la timp, au fost calculate si penalizari • Un alt pacient a fost obligat sa achite, in mod nejustificat, suma de 17.000 lei
Situatie inedita la Iasi! Cel mai mare spital privat din aceasta regiune a tarii a inceput executarea pacientilor! Avand in vedere situatia financiara destul de grea prin care trece Spitalul Arcadia, tot mai multi pacienti s-au trezit cu somatii de plata acasa sau chiar cu citatii la procese. Reprezentantii spitalului au demarat o campanie fara precedent pentru recuperarea unor sume de bani de la fostii pacienti. Unii dintre cei care au fost tratati sau si-au facut analizele la Arcadia s-au imbolnavit si mai tare, cand au vazut factura pe care o au de platit. Oamenii sustin ca au fost pusi sa achite sume nejustificate si nu au de unde sa dea acesti bani. Numarul pacientilor somati sa-si plateasca spitalizarea sau analizele creste de la o zi la alta. Mai grav este faptul ca cei de la Arcadia au solicitat niste datorii pe care pacientii nu trebuiau sa le achite. Cel putin, asa sustin magistratii de la Judecatoria Iasi. Spre exemplu, Arcadia Cardio SRL l-a dat in judecata pe Constantin Hutanu si, in prima faza, a castigat procesul, iar barbatul trebuia sa plateasca suma de 17.000 lei. Din aceasta suma, 14.900 lei reprezentau serviciile medicale prestate, iar 2.190 lei erau penalitatile de intarziere aferente debitului. Ulterior, intr-o contestatie in anulare, soarta procesului a fost intoarsa, iar pacientul a scapat de achitarea acestei sume foarte mari. In alte cazuri, Arcadia a castigat procesele impotriva pacientilor. Situatia devine si mai dramatica in momentul in care oamenii sunt nevoiti sa plateasca si cheltuieli de judecata in procesele deschise de reprezentantii spitalului. Lista proceselor aflate pe rolul Judecatoriei Iasi este una destul de lunga.
Pacientii, speriati de procese
Avand in vedere promovarea intensa in regiunea Modovei a spitalului Arcadia, Viorica Nistor, din Botosani, s-a gandit sa-si trateze aici problemele de inima pe care le avea. Avand in vedere ca a fost internata pentru cateva zile in anul 2011, femeia nu se astepta sa mai fie cautata dupa atata timp, pentru a plati niste bani despre care nu avea habar. A stat trei zile in spital pentru a-i fi facute analize amanuntite, si doar pentru efectuarea analizelor, fara nici un alt tratament, Viorica Nistor a fost obligata sa plateasca suma de 2.040 lei. Din aceasta suma a achitat 900 lei in baza contractului de prestari servicii medicale din data de 28 august 2011. Cei de la Arcadia au asteptat cateva luni pana s-au adunat penalitati si au stabilit astfel un debit total de 1.338 lei. Pe data de 4 aprilie 2012, i-au trimis o somatie acasa, prin care au anuntat-o pe femeie ca trebuie sa achite diferenta mentionata. „Mentionam faptul ca paratei i-a fost transmisa adresa nr. 480/15.03.2012 primita de aceasta la data de 4 aprilie 2012, prin care i s-a adus la cunostinta faptul ca are debite neachitate catre noi, dar a refuzat achitarea debitului si solutionarea pe cale amiabila a debitului, indreptatindu-ne astfel, si mai mult, sa recuperam debitele restante pe cale judecatoreasca”, se arata in actiunea trimisa la Judecatoria Iasi de catre Dan Fiterman, directorul general al Arcadia Cardio. In legatura cu acest razboi dus impotriva pacientilor, Fiterman a refuzat sa raspunda intrebarilor reporterilor BZI.”N-am ce sa comentez. Trimiteti o adresa scrisa”, a declarat directorul spitalului, evitand sa vorbeasca despre actuala politica de recuperare a banilor de la pacienti.
Sursa: Buna Ziua Iaşi
Acest spital trebue evitat intrucatei nuau drept scop vindecarea bolnavilor ci saracirea bolnavilor