Lucrarea de pe Siret se afla inca intr-o faza incipienta, iar statul intirzie sa aloce bani pentru continuarea investitiei.
Autoritatile locale vor sa faca interventii pentru alocarea fondurile necesare, estimate de specialisti la peste 10 milioane de lei.
Barajul de la Virfu Cimpului se intinde pe o suparafata de aproape 900 de hectare si are o lungime de zece kilometri. Constructia sa a inceput in 1987 si urma sa indeplineasca o serie de functii importante pentru populatia si economia din judetele Botosani si Suceava.
Acumularea este conceputa ca un scut impotriva inundatiilor, dar si ca o sursa de apa pentru municipiile Botosani si Dorohoi. De asemenea, amenajarea complexa de la Virfu Cimpului urma sa aiba o centrala electrica si sa fie, in acelasi timp, o sursa de apa pentru irigatii.
Seful Inspectiei in Constructii mai spune ca intreaga capacitate a barajului de la Virfu Cimpului se ridica, potrivit proiectului, peste 52 milioane metri cubi de apa.
Dupa 1990 lucrarile de la Virfu Cimpului au intrat, pentru citiva ani, in conservare, iar prin 2000 Ministerul Apelor a inceput sa aloce citeva miliarde de lei vechi pe an. Banii sunt total insuficienti, in conditiile in care ar fi nevoie de peste 10 milioane de lei noi pentru finalizarea lucrarilor.
Gheorghe Sorescu, Prefect:
"Este foarte important acel baraj pentru Botosani. Acum sursa de apa este cea de la Bucecea. Stim calitatea apei si problemele care pot sa apara. Din punctul nostru de vedere un asemenea proiect trebuie sustinut".
In momentul de fata, firma constructoare a barajului lucreaza cu 100 de oameni. Reprezentantii acestia sustin ca, daca ar fi alocate fonduri, barajul ar fi finalizat in trei-patru ani. Ei sustin ca investitia devine din ce in ce mai importanta pentru judet, in conditiile in care cealalta acumulare de pe Siret, de la Bucecea, este colmatata, iar peste citiva ani societatea Apa Grup nu va mai putea lua apa de acolo