Ministerul Educației Naționale a răspuns la întrebările deputatului PSD Tamara Ciofu și a confirmat că în prezent există un deficit de peste 150.000 de locuri în grădinițele din România. Astfel, conform datelor prezentate de minister, la data de 1 iulie 2011, în România erau 858.359 de copii cu vârsta între 3 și 6 ani, în timp ce în toate grădinițele de stat și particulare există un număr total 704.226 de locuri disponibile. Din acest total, grădinițele private oferă doar 17.133 de locuri, ceea ce demonstrează că acest sector nu va putea acoperi într-un viitor rezonabil deficitul existent.
În aceste condiții, reprezentanta PSD consideră că se impune reglementarea activității de bonă sau babysitter ca o alternativă pentru părinții care nu reușesc să își înscrie copiii la o grădiniță.
„Ministerul a confirmat o realitate pe care o știu mulți părinți care an de an nu reușesc să obțină locuri la grădiniță pentru copii lor. Avem acum și datele oficiale, care confirmă acest deficit uriaș în ceea ce privește îngrijirea copiilor preșcolari. Rezultă de aici că mulți părinți sunt obligați să riște prin angajarea unei bone, fără garanția unei educații corespunzătoare pentru copii lor. Cred așadar că e nevoie de o reglementare urgentă a acestei activități pentru a da o șansă celor 150.000 de copii rămași în afara sistemului de grădinițe”, a declarat Tamara Ciofu.
Reprezentanta PSD a subliniat că aceste date vor constitui un argument important în susținerea proiectului de lege pe care îl va depune în Parlament pentru recunoașterea oficială a meseriei de bonă sau babysitter și pentru formarea profesională a acestora, astfel încât copiii care nu pot fi înscriși la grădiniță să poată beneficia de o îngrijire și o educație corespunzătoare. În ceea ce privește familiile cu venituri mici, în propunerea legislativă a deputatului PSD se prevede ca o bonă să poată supraveghea simultan mai mulți copii la domiciliul unuia dintre aceștia.
Parlamentarul PSD a mai subliniat că există și o problemă privind distribuția locurilor existente în prezent în grădinițele de stat. „Există zone mai izolate unde nu se ocupă locurile din grădinițe, în timp ce în orașele mai mari, cum e și municipiul Botoșani, sunt mii de copii care nu au nicio șansă să obțină un loc la grădiniță”, a subliniat Tamara Ciofu.
În răspunsul la problemele semnalate de deputatul PSD, Ministerul Educației a precizat că, în următorul an, intenționează să construiască 425 de grădinițe și să reabiliteze alte 395 de unități existente.
Sursa: comunicat presa