Două dintre cele mai importante instituţii publice vor fi desfiinţate, cel mai probabil, de la 1 iulie 2013. Garda Financiară şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) îşi vor pierde, de la această dată, personalitatea juridică, şi vor fi preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de administrare fiscală prevede, la articolul 1, că „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se reorganizează ca urmare a fuziuni prin absorţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea sa. Ca urmare a fuziunii prin absorţie, Garda Financiară îşi încetează activitatea„.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede că „Autoritatea Naţională a Vămilor, instituţie aflată în subordinea ANAF, se reorganizează ca instituţie publică fără personalitate juridicaă în cadrul aparaului propriu al ANAF„, iar „activitatea de inspecţie fiscală a accizelor, activitatea de autorizare şi supraveghere a circulaţiei produselor accizabile, precum şi activităţile serviciilor de suport de la Autoritatea Naţională a Vămilor se preiau la structurile din cadrul ANAF”.
ANAF va prelua şi reorganiza şi structura antifraudă din Ministerul de Finanţe, care va avea la nivel naţional maxim 1.000 de posturi.
Interesant este că preluarea personalului Gărzii Financiare şi Autorităţii Naţionale a Vămilor în cadrul ANAF se va face în limita numărului de posturi aprobat, ceea ce nu exclude posibile concedieri în sistem.
„Încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă, după caz, a personalului din Garda Financiară sau DJAOV se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare„, prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Tototdată, actul normativ propus de ministrul Daniel Chiţoiu prevede înfiinţarea, de la 1 iulie 2013, unor direcţii regionale ale finanţelor publice, dar şi a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, instituţii cu personalitate juridică.
În noile condiţii, inspectorii ANAF vor avea prerogative sporite, ei având şiprerogative de a face acte de cercetare penală.
„Agenţia îşi desfăşoară activitatea „în domeniul descoperirii şi constatării infracţiunilor de evaziune fiscală, precum şi al efectuării actelor de cercetare penală în materia ionfracţiunilor de evaziune fiscală”, prevede proiectul.
Naspa ! Am ajuns sa nu mai avem procurori ? Sau vrea si ANAF-ul sa se infrupte din traficul transfrontalier cu tigari, bauturi si alte cele ?
Da oare madame UEar fi de acord cu o astfel de nazdravanie ?!
Eu zic PAS .