Deputatul Tamara Ciofu solicită acordarea personalității juridice a structurilor teritoriale de la nivelul poliției de frontieră

Tamara CiofuDeputatul PSD, Tamara Ciofu a depus marți, 14 mai a.c. la Camera Deputaților o interpelare prin care cere Ministerului Afacerilor Interne ca în noua formă de organizare administrativ teritorială a României, pe regiuni să ia în calcul acordarea personalității juridice a serviciilor teritoriale de la nivelul poliției de frontieră pentru reintroducerea atribuțiilor de execuție a serviciului de supraveghere și control a trecerii frontierei și în vederea eficientizării activităților între compartimentele din cadrul fiecărei structuri locale.

În prezent toate datele operative la nivelul structurilor P.F.R. se centralizează prin intermediul Serviciilor Teritoriale. De asemenea, multe activități la nivel de județ ale structurilor poliției de frontieră sunt coordonate de Serviciile Teritoriale ale Poliției de Frontieră, cu toate că nu există atribuții de coordonare față de Sectoarele Poliției de Frontieră. În același timp, comunicarea pe verticală și orizontală este mult îngreunată, în special cu structurile de resurse umane și financiare, astfel că sunt destul de dese erorile și întârzierile la plata unor drepturi cum ar fi indemnizația pentru chirie și decontarea cheltuielilor pentru transport, a arătat reprezentanta PSD în interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru fiecare județ există o situație operativă diferită față de celelalte, situație generată de nivelul demografic al populației, de configurația terenului, de situația economică, de tipul frontierei și de alți factori. În aceste condiții este imposibil de a vorbi de o concepție unitară a controlului frontierelor pentru granița cu un stat vecin.

Lipsa personalității juridice a Serviciilor Teritoriale face imposibilă derularea activităților de achiziții publice necesare derulării acțiunilor curente, contracte cu furnizorii de servicii, protocoale de colaborare cu alte structuri la nivel județean. Sarcinile sunt retransmise, prin delegare de competență de la nivelul I.T.P.F, pentru a fi îndeplinite de căte lucrătorii S.T.P.F, în condițiile în care atribuțiile sunt limitate, la fel și personalul și nu există personalitate juridică la nivelul S.T.P.F.

În prezent un număr foarte mare de polițiști de la fostele I.J.P.F. din județele Botoșani, Vaslui și Galați au fost încadrați pe funcții în cadrul I.I.P.F. Iași. Toți aceștia au lăsat familiile și locuințele în localitatea de reședință și s-au mutat în municipiul Iași.

„În actuala structură de organizare numărul controalelor și verificărilor de dispozitiv, în teren la posturile și patrulele polițienești sau în punctele de trecere a frontierei, cu privire la corectitudinea și eficiența modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu este mult mai redus decât atunci când structura județeană avea atribuții de coordonare și control la nivelul sectoarelor poliției de frontieră”., a completat Tamara Ciofu.

Toate argumentele prezentate în interpelare de către deputatul PSD au fost dezbătute în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc în luna martie la Prefectura Botoșani și  la care au participat filialele confederațiilor sindicale și patronatele locale, printre care și reprezentanții teritoriali ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I.

Sursa: comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *