Asociaţia Pro Democraţia Club Botoşani a organizat vineri Cafeneaua Publică pe tema „Bugetare participativă, între teorie şi practică!”. A fost primul eveniment de acest gen desfăşurat în cadrul proiectului „Administraţie transparentă – cetăţenie responsabilă. Dezvoltarea democraţiei locale şi a participării cetăţeneşti în adoptarea politicilor publice în România” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt primăriile din Botoşani, Mihai Eminescu şi Stăuceni. Persoane din administraţia publică locală şi din societatea civilă botoşăneană s-au familiarizat cu scopul şi obiectivele proiectului, dar şi cu exemple de bună practică în bugetare participativă din cele peste 1200 de localităţi din 40 de state unde se aplică un astfel de mecanism încă din 1989 (primul oraş a fost Porto Alegre din Brazilia) până în prezent.
„Participanţilor li s-a pus la dispoziţie un Manual de proceduri privind procesul de luare a deciziilor şi elaborarea politicilor publice ce urmează a fi publicat în cadrul acestui proiect. Am dezbătut împreună cu participanţii, din perspectiva bugetării participative, patru teme: Parteneri din comunitate care pot contribui la organizarea unui astfel de proces, identificarea liniilor din bugetul local ce pot fi puse la dispoziţie pentru realizarea acestui proces, tipuri de proiecte propuse de comunitate care pot fi susţinute prin acest proces, metode şi instrumente ce pot fi utilizate într-un proces de bugetare participativă”, a declarat Vasile Chiru, vicepreşedinte APD la nivel central. Condiţiile de succes ale unui astfel de proces de bugetare participativă în opinia celor prezenţi sunt consultarea cetăţenilor, a ONG-urilor şi agenţilor economici în vederea determinării priorităţilor locale (nevoi), dar şi cetăţenia activă, coeziunea socială, dezvoltarea culturii civice (centrul instituţiilor publice), transparenţă, legislaţia coerentă şi stabilă.
Obiectivele specifice acestui proiect sunt:
• Implicarea cetăţenilor în elaborarea deciziilor şi politicilor publice, în rezolvarea problemelor comunităţii;
• Sprijinirea procesului de descentralizare şi implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor publice;
• Consolidarea dialogului între administraţia publică locală şi cetăţeni în condiţiile respectului reciproc şi ale eficienţei pentru adoptarea soluţiilor;
• Asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor publice şi creşterea responsabilităţilor lor în raport cu cetăţenii ca beneficiari direcţi ai serviciilor publice.
Sursa: comunicat presa