Dr. Andreea Cervatiuc este câştigătoarea Premiului internaţional de excelenţă în cercetare, (TESOL Award for Distinguished Research) pentru anul 2013. Premiul a fost acordat de TESOL International Association, (Asociaţia Internaţională pentru predarea englezei la vorbitori de alte limbi), organism care, având în vedere importanţa limbii engleze în lumea de azi, numără peste 13.000 membri din 150 de ţări, fiind sponsorizat de ETS’s TOEFL® Program, comunitatea ştiinţifică mondială căreia i se datorează celebrul test de engleză ca limbă straină, cel care este administrat în 130 de ţări şi peste 8500 de instituţii de învăţamânt superior.
Acest prestigios premiu internaţional se oferă o dată pe an unui singur cercetător din întreaga lume care este onorat pentru cel mai valoros studiu de specialitate apărut într-o publicaţie ştiinţifică erudită în domeniu.
Dr. Andreea Cervatiuc, fiica Luciei Olaru Nenati, este cercetător şi cadru didactic la Universitatea din Calgary, Canada, unde predă cursuri universitare şi post-universitare în domeniul Lingvisticii aplicate. In calitatea sa de câştigătoare a Premiului internaţional de excelenţă pentru anul 2013, Andreea a fost invitată să fie vorbitorul de onoare al anului 2013 în cadrul Convenţiei anuale şi Expoziţiei Internaţionale TESOL 2013 (TESOL International Convention & English Language Expo) şi la Forumul doctoral internaţional din domeniu, (2013 International TESOL Doctoral Forum), evenimente desfăşurate în oraşul Dallas din Statele Unite ale Americii, cu participarea a peste 7.000 de cadre didactice, universitari şi cercetători din toată lumea. In acest cadru onorant şi impunător a avut loc ceremonia de acordare a premiului, în timp ce fotografia de mari dimensiuni a laureatei (dimpreună cu cea a laureatei unui alt domeniu), era proiectată pe frontispiciul uriaşei arene sub deviza “Demonstrând excelenţa”.
Articolul premiat este rezultatul unui proiect de cercetare mai amplu, desfăşurat la Universitatea din Calgary, soldat cu importante aplicaţii practice precum: faptul că oferă profesioniştilor din domeniu un sistem-cadru pentru articularea şi conştientizarea convingerilor lor educaţionale şi a meta-orientărilor curriculare, că demonstrează necesitatea ca programele de pregătire teoretice să se bazeze pe lingvistica aplicată critică (Critical Applied Linguistics) ş.a., în esenţă, că predarea limbilor e necesar să se facă în conexiune cu mediul social, cu noţiunea de identitate şi transformarea socială ş.a.
Acesta nu este primul premiu important obţinut de dr. dr.Andreea Cervatiuc care în anul 2009 a obţinut un alt premiu internaţional de cercetare pentru realizare excepţională (2009 International Award for Outstanding TESOL Article), iar în anul 2010, încă un premiu, de astă dată pentru un studiu de cercetare exemplar (Exemplary Research Study Nomination, American Association of Applied Linguistics (AAAL), 2010);
Dincolo de importanţa faptului în sine, motivul nostru special de interes faţă de acest eveniment constă în faptul că Andreea (Olaru) Cervatiuc este unul dintre tinerii plecaţi din România, având un traseu profesional remarcabil dar şi reprezentativ pentru potenţialul de excelenţă al conaţionalilor noştri.
Astfel, ea s-a născut în Rădăuţii Bucovinei dar a crescut la Botoşani, în arealul eminescian, fiind absolventă a cunoscutului Liceu “A.T. Laurian” unde a învăţat odinioară şi Nicolae Iorga, după care a studiat engleza şi spaniola la Facultatea de filologie a Universităţii “Al.I Cuza” din Iaşi pe care a absolvit-o cu Diplomă de licenţă de merit (media generală 10) şi unde a predat apoi ca preparator şi asistent. Tot la această universitate şi-a susţinut ulterior un prim doctorat, în hisopanistică, dedicat studierii comparatistice a operei cervantine, materializat prin cartea Don Quijote punte între mituri (Ed. Floare albastră Bucureşti, 2006), prefaţată de către cunoscutul hispanist Andrei Ionescu şi considerată o importantă contribuţie românească la exegeza cervantină. Iată ce afirmă prefaţatorul: „Cartea doamnei Andreea Olaru Cervatiuc ne îndeamnă irezistibil, cu forţa inteligenţei ce merge drept la ţintă, să ne îmbogăţim necontenit prin implicarea în dezbaterea miturilor lumii, care ne înlesneşte totodată descoperirea propriei noastre dimensiuni mitice”.
După o serie de burse de cercetare (Bursă Naţională de Merit, Universitatea „AL.I. Cuza” Iaşi, 1991-1994; Bursă de specializare, Madrid, Spania, 1992; Bursă de Masterat a Decanului, Universitatea din Calgary, Canada, 1997-1998; Bursă de documentare, Filmoteca Naţională, Madrid, 1998; Bursă de Masterat a Provinciei Alberta, Universitatea din Calgary, Canada, 2006; Bursă de Doctorat „Regina Elizabeth II”, Universitatea din Calgary, 2006-2007) obţine: Diploma de Master of arts, în literatură spaniolă la Universitatea din Calgary, Alberta (Canada) (1999), Diplomă în Informatică la absolvirea Institutului de Tehnologie din Alberta de Sud, Calgary, 2000-2001), Diploma de doctor şi apoi statutul postdoctoral în predarea limbii engleze la Facultatea de Pedagogie a Universităţii din Calgary, în 2007. Lucrarea acestui din urmă doctorat se intitulează Successful Second Language Vocabulary Acquisition şi a fost publicată la Saarbrücken, Germany: VDM Dr. Müller în 2009 şi preluată pe Amazon.
În toţi aceşti ani de activitate multilaterală neîntreruptă ea a participat la simpozioane, colocvii, reuniuni şi manifestări culturale şi ştiinţifice în ţară şi în străinătate, a scris şi a publicat lucrări de specialitate, eseuri, cărţi, traduceri, (precum cartea tradusă din limba spaniolă la solicitarea Ministerul Educaţiei şi Culturii din Spania, intulată Scrisori marocane de Jose Cadalso, Editura Cronica, Iaşi, 1996), articole apărute în publicaţii din ţară şi din străinătate a căror meritată încununare şi recunoaştere internaţională o constituie importantul şi onorantul premiu de elită obţinut în acest an şi care răsplăteşte în chip simbolic o viaţă exemplară dedicată fără preget autodepăşirii prin cunoaştere.
Având acces la atâtea limbi şi domenii ale cunoaşerii, întrunind atâtea performanţe impresionante, Andreea Olaru Cervatiuc a putut răspunde pe deplin prin exemplul său personal devizei sub care s-a desfăşurat marea întrunire internaţională de la Dallas: DEMONSTRÂND EXCELENŢA.
Un interviu cu Andreea Cervatiuc referitor la premiul din acest an a fost publicat în revista TESOL Connections[1] iar informaţii, comentarii, felicitări entuziaste, comunicate de presă şi detalii despre acest prestigios premiu au apărut în numeroase publicaţii şi agenţii de presă din întreaga lume[2].
[1] http://newsmanager.commpartners.com/tesolc/issues/2013-03-01/4.html
[2] http://news.yahoo.com/tesol-ets-announce-2013-tesol-award-distinguished-research-160224710.html;_ylt=AwrjgkjEymBRtSAABAD_wgt.
http://www.prweb.com/releases/2013/3/prweb10550685.htm
http://realtime.rediff.com/news/Andreea-Cervatiuc
http://www.reviewseeker.com/articles/viewarticle.jsp?id=2491444
http://www.americantesol.com/tesol-spoken-language.html
https://www.facebook.com/tesol.assn?filter=3
https://twitter.com/TESOL_Assn/status/314508008912728064
http://hollywoodindustry.digitalmedianet.com/articles/viewarticle.jsp?id=2491444
http://forums.digitalmedianet.com/articles/viewarticle.jsp?id=2491444
E cu adevarat impresionant.Ti se taie rasuflarea cind citesti asa ceva, asemenea realizari la o persoana asa de tanara. Nu se poate spune decat: felicitari si succes pe mai departe si sa ne exprimam speranta ca asemenea exemple vor determina sa nu mai fie romanii mereu desconsiderati in lume.
Ce reconfortant e sa mai schimbam placa de stiri catastrofale cu care ne alimenteaza presa de obicei cu tot felul de drogati hoti, infractori inselatori s.a.care ne fac sa sa fie rusine si sa ne simtim umiliti, si sa aflam acum despre un tanar roman care a fost apreciat si onorat pe plan mondial cu un asemenea premiu care compenseaza zeci de pacate ale altora. Ar trebui facuta cetatean de onoare al tarii si fireste, al Botosaniului fie si pentru acest lucru!
Este o mare bucurie sa citesc aceste randuri despre Andreea care mi-a fost colega. Felicitari din toata inima!!! Este o onoare pentru mine sa pot afirma ca te cunosc personal. Probabil ca multi dintre cei care citesc acest articol nici nu realizeaza cat de important este acest premiu. Daca ar realiza acest lucru, ar scrie mult mai multe comentarii decat cele de pana acum!!!