Detinatorii de acumulari mici cu folosinta piscicola, de agrement sau locala vor avea obligativitatea intocmirii de regulamente de functionare in regim de ape mari, care vor trebui aprobate de directiile de ape, pentru limitarea pierderilor de vieti omenesti si a pagubelor materiale, conform Ordonantei de Urgenta aprobata astazi in sedinta de Guvern. In situatii de avertizare meteo-hidrologica si in regim de ape mari, exploatarea micilor acumulari se va face conform dispozitiilor dispeceratului directiilor de ape. Acesta poate decide inclusiv cotele de retentie, pregolirile si manevrele echipamentului hidromecanic de la aceste acumulari, precum si alte interventii impuse de necesitatea tranzitarii si atenuarii viiturilor.
Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern introduce de asemenea obligativitatea ca exploatarea micilor acumulari sa se faca numai cu personal de exploatare calificat si atestat in domeniul hidrotehnic. Termenele maxime de obtinere a autorizatiilor de functionare in conditii de siguranta si a autorizatiilor de gospodarire a apelor nu vor depasi un an de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante pentru micile acumulari care prezinta risc si, respectiv, 3 ani pentru celelalte mici acumulari.
La micile acumulari care nu mai dispun de instalati hidromecanice functionale, din cauza unor interventii neautorizate, pregolirea lor se va realiza prin brese, la propunerea inspectorilor din domeniul gospodaririi apelor si cu aprobarea autoritatilor publice centrale. De asemenea, acumularile vor fi mentinute goale pina la repunerea in functiune a instalatiilor si echipamentelsr hidrotehnice la capacitatea prevazuta prin proiectul initial.
Acest material poate fi preluat doar cu citarea sursei Botosaninews.ro
Exprima-ti parerea pe redactie@botosaninews.ro