Elevii cercului de Electronica, Automatizari, Robotica de la Palatul Copiilor Botosani au lucrat intens de la inceputul anului la construirea de noi roboti de competitie, dar si alte proiecte din ce in ce mai performante. Astfel, echipa reprezentativa a judetului in domeniul roboticii a participat la Concursul National de Robotica, “Cupa Chindiei”- Tirgoviste.
Robotii participanti in competitie trebuie sa fie complet autonomi, nu sunt manevrati de concurenti, luand singuri decizii prin programele informatice implementate.
Competitia a inceput cu robotii de viteza si precizie, in cursa de urmaritori de linie. Robotii parcurg un traseu, necunoscut pana la inceputul competitiei, asemanator cu pistele pentru cursele de masini. Castigatorul este desemnat cu cel cel mai scurt timp parcurs din doua ture. Robotii care depasesc pista sunt descalificati.. Zeci de roboti alergau pe traseu, dar numai robotii din botosani au facut cei mai buni timpi, uimind asistenta de performanta acestora.
Urmeaza Robotii de lupta, forta si tactica in competitia de minisumo (roboti de 10/10 cm si max 500g) si microsumo (roboti de 5/5 cm si max 100g), Robotii sunt masurati si cantariti pentru omologare. Acestia intra intr-un ring, cate 2 si este desemnat castigator robotul care reuseste sa-l scoata pe adversar din suprafata de concurs, prin propria inteligenta si tactica adaptata fiecaruia adversar.
Lupte continue, roboti epuizati, dar robotii construiti de elevii botosaneni au facut senzatie prin performanta, tactica si forma lor dinamica.
Astfel elevii botosaneni au obtinut locurile I pe echipe precum si trofeele concursului continuând traditia anului anterior, cand au obtinut tot locul I, dar robotii de atunci nu ar fi facut fata la noile exigente, ceea ce arata nivelul ridicat al acestor competitii.
Din concurs, robotii botosaneni:
http://www.youtube.com/watch?v=pruPuf5Wd4k
Si la sectiunea Free Style –dispozitive programabile, proiectul “Cronometru Automat” construit de Horbuli Mihnea si Voiniciuc Constantin a impresionat presedintele juriului, domnul prof.-ing. HARISIS IOAN SEVCENCO care a sugerat omologarea acestuia. Si acest proiect a obtinut locul I.
Echipa din Botosani a fost formata din elevii
Clodnischi Darian
Voiniciuc Vasile
Grigore Eduard
Olariu Andrei
Horbuli Mihnea
Botez Serban
Visan Andrei
Placuta a fost intalnirea cu Tibuleac Catalin-Ciprian, botosanean, fost elev de la Palatul Copiilor, acum student, care a prezentat in cadrul concursului robotii minisumo si nanaosumo (de 2,5/2,5 cm si doar 30 g), construiti de acesta, cu care a obtinut locul I la Concursul International RobotChallenge de la Viena. http://www.robotchallenge.org/cz/robotchallenge/resultate-2013/ (robotul Sylar)
Din concursul de la Viena http://www.youtube.com/watch?v=-AYiXncEkig
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Felicitari Zizi