Circa 500 de elevi de la mai multe şcoli din municipiul Botoşani au participat, joi la prânz, la un miting şi marş anti-drog pe străzile municipiului Botoşani. Acţiunea a fost organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, în cadrul Programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Înainte de a pleca în marşul de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri cu sloganul „ În faţa drogurilor nu suntem diferiţi” pe traseul Piaţa Revoluţiei-Str. Cuza vodă-Str. Calea Naţională (zona Uvertura Mall)-Str. Marchian- Bulevardul M. Eminescu, cu finalul în Parcul Mihai Eminescu, elevii au ascultat discursurile anti-drog ale prefectului Costică Macaleţi, primarului Ovidiu Portariuc şi inspectorului general şcolar Mihaela Huncă.
„Faptul că tinerii se implică în astfel de acţiuni facilitează misiunea noastră, a celor maturi, de a-i convinge pe cei care trăiesc tentaţia drogurilor să ia decizia corectă, cea mai mare parte dintre ei fiind încă la începutul vieţii. Alături de părinţii voştri, de profesori şi colegi, iată că şi autorităţile locale vin să vă sprijine. Să vă explice că sănătatea fizică şi mentală sunt condiţii fără de care un om nu se poate dezvolta armonios, nu se poate mobiliza pentru ca în cele mai importante momente ale vieţii sale să găsească cele mai bune soluţii pentru sine, pentru familie şi pentru societate. Avem nevoie de tineri frumoşi, sănătoşi, care iubesc viaţa şi pot face foarte multe cu ea. Cifrele care arată consumul de substanţe psihoactive sunt în creştere şi la Botoşani, ca şi în alte judeţe ale ţării”, a spus prefectul.
„Atunci când începi să consumi droguri e ca şi cum ai începe să construieşti o închisoare în jurul tău şi al conştiinţei tale. E ca şi cum ţi-ai construi propria celulă în care te vei condamna pe viaţă. Toţi cei care încep să consume drogul îşi spun că pot avea situaţia sub control. În realitatea însă aceasta e cea mai mare vulnerabilitate pe care o avem în faţa drogului: ispita de a încerca, ispita de a vedea cum e, ispita de cunoaşte senzația pe care o trăiesc cei care consumă droguri, dorinţa de a vedea cât de bine e sau cât de rău e. Iar aici, în această curiozitate care îi roade mai ales pe cei tineri se află capcana cea mai mare a drogurilor. Pentru că în cazul drogurilor nu merge cu „hai să văd cum e!”., a spus Portariuc.
Elevii au purtat măşti identice, tricouri şi şepci, mesajul fiind atât de nondiscriminare şi nonetichetare a persoanelor consumatoare de droguri, cât şi de conştientizare a riscurilor şi virulenţei de propagare a fenomenului de consum de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor.