Peste 65 de meşteri populari participă în aceste zile la cea de-a 7-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari organizat de Centrul de Creaţie Botoşani în cadrul Zilelor Oraşului. La deschiderea Târgului Meştelugarilor, organizat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor au participat, ca niciodată, o mulțime de oficialităţi, de la directori de instituții, Muzeul Județean, Lucica Pârvan, directorul Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei, Casa de Cultură a Sindicatelor, Valentin Rău, Direcţia pentru Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu, până la viceprimarul Viorel Iliuță și reprezentanţii Centrului de Creaţie Botoşani.
Directorul Centrului de Creație Ion Ilie a lipsit de la eveniment din motive personale, acesta trimițând însă un cuvânt citit de unul dintre colegii săi. Meșterii prezenți la deschidere s-au declarat nemulțumiți însă de schimbarea locației în care a fost organizată pînă acum manifestarea, considerând că aceasta nu are un vad comercial la fel de bun precum pietonalul Unirii.
Unul dintre meșterii prezenți a strigat, din public, profitând de prezența viceprimarului Iliuță, în timp ce se susțineau discursurile deschidere, ca la anul să se revină la organizarea târgului pe pietonalul Unirii.
Viorel Iliuță, viceprimarul municipiului Botoșani, a declarat că a fost luată această decizie pentru ca manifestările culturale să fie organizate în mai multe locuri din oraș, nu doar pe pietonalul Unirii.
„Avem un regulament de urbanism care este în dezbatere publică, care în principiu a fost aprobat, numai că trebuie să treacă și prin Consiliul Local. O să încercăm să mutăm manifestările și în alte locații ale orașului, să nu aglomerăm doar Pietonalul Unirii, care este pînă la urmă un loc de promenadă. Aici este o zonă populată intens de meșteri, este o manifestare foarte frumoasă și va fi multă lume, am îndemnat și noi să vină aici. Lăsăm promenada pentru botoșăneni pe pietonal, iar în zonele centrului istoric pe care vrem să-l valorificăm trebuie să găsim și alte soluții. Orașul trebuie polarizat în mai multe zone de interes, nu doar într-un singur loc, și anume Pietonalul Unirii”, a declarat Viorel Iliuță, viceprimarul municipiului Botoșani. Acesta a primit la deschiderea tîrgului tradiționalul colac pe care meștera Floarea Cosmi îl dăruiește an de an gazdelor. Astfel, viceprimarul a devenit un fel de gazdă pentru meșteri așa încât în timp ce urcau către oficialități să-și ridice diplomele, meșterii erau întâmpinați apoi de Iliuță pentru a mânca din colacul primit.
La Târgul Meșteșugarilor, botoșănenii pot regăsi meșteșuguri din aproape toate categoriile: olărit, împletituri din sfoară și nuiele, încondeierea ouălelor, prelucrarea lemnului (și aici sunt de admirat o serie de lucrări extrem de interesante), pictură pe sticlă și lemn, țesături, covoare, confencționarea măștilor, olărit etc.
Margareta Mihalache, referent etnolog la Centrul de Creație Botoșani, a declarat că la ediția de anul acesta participă peste 65 de meșteri din aproape toate zonele etnografice ale țării, regăsindu-se astfel majoritatea meșteșugurilor populare românești. Târgul poate fi vizitat pînă duminică inclusiv, iar preturile practicate de meșteri sunt acceptabile, în funcție de dificultatea creării produsului.