Mai mult de un sfert dintre consilierii municipali de la Botosani sint angajati la institutiile sau la societatile subordonate Consiliului Local. Este vorba despre cel putin cinci cazuri din totalul de 23 de consilieri. Aproape toti au ajuns sa lucreze la aceste unitati ori au dobindit functii de conducere in cadrul lor abia dupa ce au devenit si alesi locali, calitate in care iau cele mai importante hotariri pentru unitatile unde muncesc zi de zi.
Intrat in rindul demnitarilor de la municipiu ca ziarist, in vara anului 2004, Traian Apetrei (independent) a devenit dupa un an si jumatate director al Teatrului "Mihai Eminescu". Institutia este subordonata Consiliului Local, al carui membru este si care l-a numit in functie. Consiliul Local a fost si cel care a aprobat in acest an alocarea a peste doua milioane de lei de la buget pentru sustinerea activitatii institutiei. Apetrei a fost numit interimar pe post, pentru o perioada de trei luni. Au trecut insa de atunci 18 luni si el este tot director.
Cazul sau nu este singular. Costin Volinasi, ales pe listele PNL, dar simpatizant al PLD, a fost la rindul sau director general al teatrului, iar apoi adjunct al aceleiasi institutii, tot dupa ce a dobindit mandatul de consilier. Actualmente e director adjunct.
De avansari la locurile de munca din unitatile municipalitatii au avut parte si consilierii Nicolina Chirila (PRM), devenita inginer-sef al societatii Termica, si Constantin Costic (PNG), angajat al aceleiasi societati. Acesta din urma a fost insa retrogradat dupa o scurta perioada, cind se afla in concediu medical.
Fost PRM-ist si actual PNG-ist, Valentin Guraliuc a dobindit un post de sef de birou la societatea Locativa la scurt timp dupa ce a intrat pentru a doua oara consecutiv in Consiliul Local. Coincidenta sau nu, sotia acestuia a reusit sa se angajeze la o alta societate subordonata Consiliului Local, Urban Serv, tot dupa ce sotul ei a devenit consilier local.
In alte cazuri, copiii consilierilor sint angajati ai unitatilor municipalitatii. Fiica consilierului PSD Gheorghe Vizdoaga este de mai bine de un deceniu salariata la Urban Serv. Gheorghe Vizdoaga, care a mai avut un mandat de consilier in perioada 1996-2000, nu-si mai aminteste nici el daca fata lui s-a angajat la regie inainte sau in timpul primului sau mandat. El este si ruda prin alianta cu primarul Catalin Flutur, suspendat din PNL.
Toti acesti consilieri isi sint practic propriii sefi. Sau, daca nu ai lor, ai nevestelor ori ai copiilor. Consiliul Local, din care ei fac parte, este cel care aproba subventiile care se acorda unitatilor din subordine. Mai mult, in calitatea de consilieri pe care o au, ei formeaza alaturi de ceilalti colegi si Adunarea Generala a Actionarilor a agentilor economici in cauza. Consiliul Local si AGA iau cele mai importante hotariri pentru aceste societati, de la adoptarea bugetelor si pina la organigrama.
Fostul primar Florin Egner, actual consilier PSD, sustine ca numarul consilierilor sau al rudelor acestora angajati la unitatile municipalitatii ar fi mult mai mare. "Poate mai mult de jumatate dintre alesii nostri sint salariati ai unitatilor aflate in subordinea Consiliului Local. Cred ca sint mai mult de jumatate si nu cred ca ma insel cind spun acest lucru", a afirmat Egner. El a mai spus ca sprijinul politic conteaza in dobindirea unor astfel de posturi, numai ca ulterior "devii obedient fata de cel care ti-a oferit aceasta functie".
Cei in cauza sustin insa ca in nici un caz nu le este influentat votul in consiliu de calitatea lor sau a rudelor de angajati ai unitatilor municipalitatii si ca nu si-au folosit statutul de alesi pentru angajarile ori avansarile proprii sau ale rudelor.
"Nu are cum sa-mi fie afectat votul din consiliu pentru ca eu nu lucrez la primarie", a afirmat Valentin Guraliuc. Gheorghe Vizdoaga a aratat ca "eu sint foarte bun amic cu primarul si ca urmare a relatiilor dintre noi, inainte de a ajunge primar, mi-a cununat un copil, dar nu cred ca cei care cunosc atitudinea mea din Consiliul Local pot macar o singura clipa sa faca o legatura".
Explicatia pentru prezenta atitor consilieri in institutiile subordonate Consiliului Local poate fi postul caldut si bine platit. Consilierul-director Traian Apetrei beneficiaza de o retributie lunara de aproape 2.000 de lei de la Teatrul "Mihai Eminescu". Constantin Costic are la societatea Termica un salariu de aproape 1.800 de lei, despre care spune ca e brut, iar Nicolina Chirila, inginer-sef la aceeasi societate, cu vreo 200 de lei mai mult. Valentin Guraliuc are la rindul sau, in calitate de sef de birou la Locativa, o retributie de peste 1.300 de lei. Sumele, desi nu astronomice, sint cu siguranta mai mari decit cistigul mediu al unui botosanean, care este de 782 de lei.
-
Legea le interzice sa voteze
Alesii municipali angajati la institutiile subordonate ar putea fi acuzati de incalcarea statutului alesilor locali. Potrivit art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, "consilierii judeteni si consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotariri daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii". Art. 75 din aceeasi lege arata ca "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru sot, sotie, rude sau afini pina la gradul al doilea inclusiv". Cei in cauza sustin insa ca nu intra sub incidenta acestor articole. "Acolo (in Consiliul Local – n.r.) discutam chestiuni generale, nu se adopta doar salariul meu", a afirmat consilierul Constantin Costic. El a mai spus ca aceasta calitate de angajati ai unitatilor municipalitatii este de fapt benefica, intrucit cunosc mult mai bine problemele institutiilor respective, pe care primaria si Consiliul Local trebuie sa le rezolve