Deputatul PSD Tamara Ciofu a prezentat miercuri, 3 aprilie, în Parlament o declarație politică prin care a a solicitat tuturor parlamentarilor să susțină adoptarea unei strategii naţionale care să răspundă nevoilor persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi instituirea unui cadru legal complex de sprijinire a acestui domeniu. Declarația a fost făcută în contextul marcării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului și cu ocazia participării deputatului social democrat la conferința internațională cu tema “Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist” organizată de Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Reprezentanta PSD a atras atenția că în ceea ce priveşte serviciile sociale furnizate persoanelor cu TSA, s-a constatat că serviciile publice integrate sunt insuficiente, lipsind procedurile inter-instituționale, iar Legea 151/2010 utilizează termenul de servicii integrate, însă până în prezent nu au fost elaborate normele de aplicare.
„Dacă procesul de diagnosticare va fi unul corect și accesibil, atunci și numărul persoanelor care vor avea acces la intervenții specializate va crește conducând la integrarea în comunitate a copiilor, tinerilor și adulților cu TSA. Existența unor date statistice actualizate periodic cu privire la numărul persoanelor diagnosticate cu TSA, care au nevoie de servicii specifice, va conduce la generarea de informații anticipate care să alimenteze politicile publice și deciziile la nivel regional și local în domeniul integrării persoanelor diagnosticate cu TSA și a familiilor acestora”, a arătat deputatul Tamara Ciofu, care e și medic pediatru.
Totodată, deputatul social-democrat consideră că prin crearea unui cadru instituţional cu personal instruit în domeniul persoanelor cu TSA și prin dezvoltarea serviciilor de diagnosticare a persoanelor cu TSA se poate asigura accesul la educație adaptată nevoilor copiilor și tinerilor cu TSA, precum și la serviciile de formare profesională și acces pe piața muncii adaptate adulților cu TSA. În acest sens, prin organizarea serviciilor de suport în vederea integrării sociale pentru persoanele diagnosticate cu TSA și pentru familiile acestora se va ajunge la creșterea nivelului de integrare socială a persoanelor cu TSA.
„Creşterea gradului de conştientizare şi de înţelegere va duce la situația în care persoanele diagnosticate cu TSA, familiile și îngrijitorii acestora vor avea încredere în serviciile publice și le vor accesa. De asemenea, se va înregistra o scădere a incidenței cazurilor de hărțuire sau ignorare a persoanelor diagnosticate cu TSA, calitatea furnizării serviciilor se va îmbunătăți semnificativ, iar profesioniştii vor demonstra capacități și cunoștințe de specialitate în domeniul diagnosticării, educării și includerii în comunitate a persoanelor diagnosticate cu TSA”, a adăugat Tamara Ciofu.
În evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din întreaga ţară sunt înscrise în jur de 4.000 de cazuri. Dar acestea sunt doar persoanele care s-au prezentat la DGASPC cu diagnosticul de autism şi au solicitat certificatul de handicap.
La nivel UE nu există o bază de date cu privire la cazurile de TSA înregistrate în ţările UE, datorită faptului că nu există niciun cadru legal cu privire la abordarea unitară a acestei probleme de către statele membre. Acţiunile UE în domeniul TSA sunt la nivel declarativ, de promovare a efortului comun, între instituţiile statului și societatea civilă, în elaborarea unui cadru unitar pentru persoanele cu TSA.
Sursa: comunicat presa