Şi anul acesta, pe data de 21 martie 2013, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a devenit pentru mai bine de şase ore, gazda primitoare a tuturor celor pasionaţi de teatru şi de limba franceză. Festivalul Judeţean de Teatru Francofon „Parole et theatre”, ajuns la cea de a III-a ediţie, a reunit, şi de această dată, trupe venite din tot judeţul Botoşani, atât de nivel gimnazial, cât şi liceal. Ideea de bază a acestui proiect educativ a constituit-o valorificarea potenţialului artistic al elevilor, realizarea unei manifestări culturale de calitate cu un format atractiv, şi elaborarea unei alternative de studiu, evaluare şi autoevaluare care să motiveze şi să capteze interesul elevilor. Ceea ce este inedit la acest festival este faptul că elevii învaţă rând pe rând, să devină actori şi spectatori, să se familiarizeze cu tehnici teatrale inovatoare şi să descopere, prin intermediul limbii franceze, scriitori şi piese de teatru cu mesaje etern actuale.
Festivitatea aniversară a francofoniei şi teatrului a fost una de anvergură, bucurându-se de o participare numeroasă a trupelor concurente, având 11 echipe înscrise în lupta pentru Trofeul Festivalului (de nivel gimnazial şi liceal), şi peste 80 de elevi implicaţi în competiţie, dovedind o pregătire serioasă cu scopul de a câştiga inimile juriului. Festivalul este organizat în regim de concurs, misiunea dificilă revenind juriului, şi de aceea fiecare minut petrecut în scenă şi în sala de teatru a fost trăit cu intensitate emoţională maximă. Totul s-a desfăşurat sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a fost organizat de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”-Botoşani, Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Asociaţia Cultural-Artistică “Arlechin”-Botoşani, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu”.
Iniţierea, susţinerea şi desfăşurarea acestei unice activităţi la nivel judeţean aparţin doamnelor profesoare: Muraru Crina şi Şcarlii Camelia.
Întregul spectacol a fost moderat de doi tineri excepţionali din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”-Botoşani, Ioana Prundeanu şi Călin Cojocaru, pregătiţi cu multă seriozitate de doamna profesoară Pintilei Daniela, ce au demonstrat eleganţă, elocinţă, fiind adevăraţi artişti-prezentatori, ce au impresionat printr-o fluenţă a comunicării şi o franceză impecabilă.
Spectatorii au fost invitaţi să asiste la un concurs de cultură şi civilizaţie franceză, cei care au venit la teatru pentru spectacolul francofon având parte de un adevarat regal teatral: piesele au fost puse în scenă într-un mod original şi au fascinat publicul prin jocul remarcabil al tinerilor actori. De asemenea, spectacolul de calitate presărat cu emoţii, melodii interpretate în limba franceză, momente artistice reuşite a atras atenţia şi aplauzele publicului în nenumărate rânduri pe scena teatrului botoşănean. Trecând de la texte cunoscute la altele noi, concurenţii au demonstrat cu prisosinţă capacitatea lor de a reda sentimente şi stări de suflet de o diversitate incredibilă. Participanţii la festival au trăit cu emoţie fiecare clipă, aşteptând cu nerăbdare momentul premierii. Campionii au fost răsplătiţi cu trofee, diplome, ropote de aplauze şi cu multe aprecieri laudative de către juriu şi spectatori.
În urma deliberărilor, juriul a decis premierea trupelor de teatru aparţinând următoarelor unităţi de învăţământ judeţene: Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”- Botoşani cu piesa „Aux marches du Palais”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”-Botoşani cu piesele de teatru intitulate: „Un cours mouvemente”, „Un livre perdu” (gimnaziu) şi „Le bel indifferent” (liceu), Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob”-Dorohoi- piesa cu titlul „Five o*clock”, Liceul Tehnologic „Elie Radu”- „Blanche neige” şi „La lecon”, Colegiul Economic „Octav Onicescu”-„La lecon” , Liceul de Artă „Ştefan Luchian”- „Discussion”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”- „Vive l*ecole!”, Liceul Tehnologic „Petru Rareş”- „La dispute”.
Împreună cu premiile celor mai bune reprezentaţii teatrale se vor păstra amintirile, cunoştinţele şi prieteniile legate aici, la spectacol, ce vor dăinui cu siguranţă mult timp de acum înainte.
A fost o zi festivă dedicată teatrului, francofoniei, literaturii şi poeziei. Săptămâna 18-22 martie 2013 constituie o perioadă de sărbătoare, căci se aniversează la nivel mondial zilele de naştere ale TEATRULUI, POEZIEI ŞI FRANCOFONIEI. Organizatorii au reunit aceste aniversări minunate într-un festival unitar, un regal teatral ce s-a dovedit a fi deosebit, şi la înălţimea aşteptărilor pentru toată lumea – organizatori, public şi participanţi.