Averile politistilor tinute la secret

Legea prevede ca declaratiile de avere ale functionarilor publici sa fie reactualizate anual sau la orice modificare, dar declaratiile politistilor, prezentate pe site-ul www.politiaromana.ro, nu au mai fost reinnoite de doi ani. Formularele publicate sint din aprilie-mai 2005, desi o buna parte dintre averile politistilor au suferit schimbari. Asta numai daca ar fi sa luam in calcul faptul ca, intre timp, unii angajati ai Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) si-au schimbat masinile, locuintele, sau au obtinut noi credite bancare. Bulibaseala din declaratiile de avere o demonstreaza si faptul ca printre formularele postate pe site se regasesc declaratii completate de fostii sefi ai serviciilor care s-au pensionat intre timp, ori ale celor care au trecut pe o alta functie.
Seful Politiei municipiului Botosani, comisarul sef Mihai Bunduc, apare cu declaratia data pe cind era sef Serviciu cabinet. La fel, actulalul adjunct al sefului IJP Botosani, comisarul sef Dragos Holca, fost sef la Investigarea Fraudelor. In plus, pe site apar mai multi fosti angajati, comisarii sefi Gheorghe Honciuc, Gheorghe Silistra sau Vasile Pinzaru, pensionati din 2006.
Haosul de pe site se regaseste si pe plan local. Desi termenul limita pentru depunerea noilor declaratii a fost 30 aprilie, reprezentantii inspectoratului nu pot preciza in cite cazuri au aparut modificari. "Am inteles ca ar fi circa 80 de situatii, dar nu exista o statistica exacta, intrucit declaratiile nu au fost scanate", a spus comisarul Gabriel Miron, ofiter in cadrul IJP. Asta in conditiile in care, in maxim 30 de zile de la depunerea declaratiei, serviciile competente din cadrul institutiei au obligatia sa le faca publice prin afisarea pe site-ul de internet.
Daca in cazul politistilor legea nu se aplica, la alte institutii administratorii site-urilor au hotarit sa pastreze inclusiv declaratiile date de functionari anii trecuti. In acest fel, cei interesati pot sa faca o comparatie intre bunurile declarate de angajati in trecut si cele mentionate in prezent. In cazul Politiei insa, declaratiile au fost puse la secret. Cel putin pentru doi ani de zile.

Amenzi pentru nedeclararea averilor

Legea privind combaterea coruptiei ii obliga pe toti angajatii institutiilor de stat sa prezinte declaratii de avere la numirea in functie, anual, ori cind situatia materiala sufera modificari. Nedepunerea la timp constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 100 si 500 de lei