Circa 30 de angajati ai Filarmonicii din Botosani au iesit, miercuri dimineata, in strada, in semn de nemultumire fata de activitatea directorului Mihai Sirbu. Ei cer demisia acestuia si ameninta ca nu se vor prezenta la concertul simfonic de vineri.
Lucratorii Filarmonicii il acuza pe directorul Sirbu ca isi depaseste atributiile si ca are un management defectuos.
Ei au cerut o audienta la primarul Ovidiu Portariuc, spunând că Mihai Sârbu nu-i reprezintă ca director.
„Este un manager care a luat nota 8 la evaluare, iar acest lucru spune foarte mult. Este o instituţie reprezentativă în judeţ. Am întrerupt activitatea individual, fără sindicat. Lumea este hotărâtă să nu mai cânte cât stă domnul acesta manager. Ştim cum a venit şi în ce împrejurări au fost probele dânsului de concurs. Dânsul a sărit dintr-un partid în altul. L-am rugat să îşi dea demisia de onoare„, a declarat Gheorghe Petrescu, concert maestru orchestră.
O delegaţie a protestatarilor a discutat cu primarul Ovidiu Portariuc. Acesta le-a cerut răbdare.
„De ce nu aveţi răbdare să se finalizeze procesul de evaluare. Sunt nişte termene legale care curg şi nu putem interveni asupra lor. Vă rog ca prin actele dv. să nu faceţi niciun fel de presiuni şi să aşteptaţi ca procedurile să se desfăşoare în mod firesc. Deciziile nu se vor lua niciodată la Primăria Botoşani sub presiune„, le-a spus primarul.
Portariuc a spus că până la sfârşitul lunii martie se va lua o decizie în cazul Filarmonicii.
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Nu stiu situatia de la Filarmonica, dar de ce tot timpul cand se schimba guvernarea exista nemultumiti? De ce cand a fost numit de catre PDL domnul Sarbu sindicatele nu au facut proteste? Cand se va inceta cu pupatul sefului cand este partidul care l-a numit la guvernare, iar cand nu mai este partidul, cei care pupau se revolta ? De ce pe vremea PDL-ului nu a indraznit nimeni sa-l conteste, sa faca greva ca s-au taiat din salarii , iar acum unii au descoperit ca sunt oropsiti de directorii fostei guvernari. Rergulament de Ordine Interioara si Regulament de Organizare si Functionare trebuie sa aiba fiecare institutie Daca nu a existat, este foarte rau, iar luarea la cunostinta se face pe baza de semnatura. Din cate stiu si Primaria Botosani are aceste regulamente la fiecare institutie din subordine. Verificati domnule primar cum s-a luat la cunostinta si veti vedea ca prin semnatura. In privinta notei din punctul meu de vedere in calitate de director pus de PDL si evaluat de USL, are nota chiar foarte mare. In rest daca sunt abuzuri sa raspunda fiecare, daca nu sa raspunda cei care induc o stare conflictuala in aceasta institutie.
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Scrisoarea lui George Enescu este adresată lui Mihail Andricu (1894-1974), compozitor şi pianist, membru corespondent al Academiei din 1948 (în 1949 avea să primească Premiul de compoziţie al Academiei Române, după ce în 1924 primise Premiul I de compoziţie „George Enescu”)
„S.West 72[n]d Street New York City USA
25 ianuarie 1949
Preascumpul meu prieten,
Mulţumesc pentru frumoasa ta scrisoare. Mă bucur să aflu că lucrezi. Lucrez şi eu fără întrerupere, dar mai mult cu guma decît cu pana. Prinţesa a fost foarte bolnavă cînd am ajuns la New York, dar, mulţumesc lui Dumnezeu, se simte mult mai bine. Cît despre mine, e greu să-mi vină ceva de hac…
Şi-acum, apropo de Academia Română, mi s-a spus că a fost schimbată. N-am primit nimic, aşa că nu ştiu nimic precis, dar trebuie să se ştie bine un lucru : este nedrept să fie date afară valori naţionale, mai ales în domeniul ştiinţific, artistic şi intelectual, sub pretext că au alte opinii politice. Politica n-are ce căuta în sferele înalte ale culturii, care trebuie să fie sfîntă, ceva de care nu te atingi. Încă o dată, nu ştiu nimic, căci guvernul nu m-a pus la curent. Dar, dacă ar face-o, aş întreba mai întîi de ce au fost scoşi unii dintre colegii mei eminenţi, iar dacă răspunsul ar fi că e din cauze politice, aş spune că nu am, cu siguranţă, nimic de-a face cu o Academie politică. Am acceptat totul, cu condiţia să fie de ordin exclusiv artistic, şi strig în gura mare că nu înţeleg să fiu amestecat în nimic din ceea ce e de ordin politic. Nu există cale de mijloc. Vreau să văd pînă unde merge respectul necondiţionat pentru muncă pur şi simplu. Eu sînt un muncitor şi atît. Mi-am petrecut cei 7 ani închis în ţara mea; cer eu, care mi-am trăit viaţa în străinătate, ca la vîrsta mea să se recunoască faptul că am dreptul şi datoria să-mi exercit profesia în ţări de veche cultură sau care sînt în plin, formidabil avînt… Chiar aşa. – Îmbrăţişeaz-o din partea mea pe Mişuca, pe care o admir, o iubesc şi o respect profund. Transmite gîndurile mele cele mai bune prietenilor noştri şi consideră-mă în continuare preadevotatul tău, cu afecţiune,
Georges Enesco”