Pianista Ioana Maria Lupaşcu concertează, vineri seară, pe scena Filarmonicii

Ioana Maria LupascuVineri, 15 martie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solistă: IOANA MARIA LUPAŞCU, pian

În program:

Fr. Chopin: Marele vals briliant, op. 18  orchestraţia: M. Köhler
                    Vivo

Fr. Chopin: Andante spianato şi Marea Poloneză briliantă, op. 22
                    Andante spianato: Tranquillo; Poloneza: Allegro molto

S. Prokofiev: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în re bemol major, op. 10
                    Allegro brioso; Poco più mosso; Tempo I; Andante assai; Allegro scherzando

Partea a II-a

R. Schumann: Simfonia nr. 1, în si bemol major – „A Primăverii”
                    Andante un poco maestoso; Allegro molto vivace 
                    Larghetto
                    Scherzo: Molto vivace
                    Allegro animato e grazioso

IOANA MARIA LUPAŞCU
    (pianistă)

     Născută la Brăila în 1977, studiază pianul la Conservatorul C. Porumbescu din  Bucureşti, apoi urmează masteratul la Conservatoire du Lausanne, Elvetia  Virtuosity Level şi din 2001 se mută în Italia, devenind eleva marelui pianist şi maestru Lazar Berman cu care lucrează până la moartea sa, în 2005, obţinând şi diploma masteratului de 3 ani în Perfecţionare Solistică la Accademia Europea di Musica din Erba, la clasa maestrului Lazar Berman (care o definea pe Ioana Maria Lupaşcu drept o solistă cu imense posibilităţi pianistice si artistice). În viaţa sa profesională, a studiat şi cu Lucia Teodorescu, Fausta Dimulescu, J. F. Antonioli, Dag Aschatz, Luiz de Moura-Castro.
Este câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri, printre care, Mihail Jora, Bucureşti, Konzerteum, Grecia, Ferdi&Lili Statzer, Istanbul – Turcia (unde a câştigat şi Premiul Vedat Kosal).  Cariera solistica include concerte şi recitaluri susţinute în Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania. În România, a cântat cu majoritatea filarmonicilor; mai mult, în anul 2007, în deschiderea stagiunii, este prima pianistă care concertează ca solistă împreună cu nou-înfiinţata Filarmonică Muntenia din Târgovişte. A concertat în săli precum Sala Puccini (Conservatorio G. Verdi, Milano), Teatro San Babila, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Thalia. În 2007 lansează CD-ul Live Piano Solo (Ed. Libris), urmat de Piano Recital în 2009 (Ed. Casa Radio-Radiodifuziunea Română).
În 2008 a fost invitată de către Societa dei Concerti să deschidă stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului G. Verdi, Milano şi în acelaşi an lansează primul său roman autobiografic Prinţul Baghetei la Editura MeteorPress, al cărui prim tiraj se epuizează în primele trei luni de la apariţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *