Joi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a executat, între orele 10.00 – 12.00, un exerciţiu tactic pe Stadionul municipal Botoşani, având ca temă modul de acţiune al efectivelor de jandarmi în cazul evacuării unei galerii. La exerciţiu au participat efective ale Poliţiei Locale Botoşani şi ale S.C. Anvi Expert S.R.L., care asigură măsuri de ordine în interiorul arenei sportive cu ocazia desfăşurării meciurilor de fotbal ale F.C. Botoşani pe teren propriu.
Această activitate face parte din activităţile premergătoare returului campionatului de fotbal.
Conform prevederilor Legii nr.10/2012 care modifică şi completează Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, personalul care executa activitati de asigurare a ordinii si sigurantei in incinta arenelor sportive in care se desfasoara competitii si jocuri sportive trebuie sa fie instruit corespunzator, in cadrul unitatilor avizate, in conditiile legii, la începerea turului-returului sezonului competiţional fotbalistic.
Una din modificările aduse legii este aceea ca persoanele fata de care s-a dispus masura interzicerii accesului sub forma masurii de siguranta de natura penala, au obligatia ca, pe timpul desfasurarii jocurilor sportive pentru care s-a dispus masura, sa se prezinte la cel mai apropiat sediu al politiei,jandarmeriei sau politiei de frontiera.
In situatia in care cel in cauza, din diferite motive, nu se poate prezenta la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera pe timpul desfasurarii unui joc sportiv pentru care s-a dispus masura interzicerii accesului, acesta are obligatia de a contacta telefonic unul dintre monitorii de securitate, pentru a-i comunica motivul neprezentarii si locul in care se afla. Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera pe timpul desfasurarii unui joc sportiv pentru care s-a dispus masura interzicerii accesului, precum si identificarea celui in cauza intr-un alt loc decat cel comunicat monitorului de securitate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120 – 200 de ore activitati in folosul comunitatii. De asemenea, constatarea contraventiilor prevazute la art. 22 – 25 din legea 4/2008 si aplicarea sanctiunilor in cazul acestora se poate face de acum înainte si de catre personalul politiei locale, nu doar de către jandarmi şi poliţişti.
Sursa: comunicat presa IJJ